Жоашен пътувал у нас с още трима терористи (ОБЗОР)

Жоашен пътувал у нас с още трима терористи (ОБЗОР) | StandartNews.com

Заловеният у нас по обвинение за участие в терористична група Фриц Жоли Жоашен пътувал в автобуса към Турция с още трима от френските списъци за терористи - двама мъже и една жена. Единият от тях е осъждан през 2006 година за незаконно влизане в Ирак. Другият е търсен във връзка със сестра му, която в момента се разследва от френските власти за трафик на бойци към Сирия. Третият спътник на Жоашен, търсен за тероризъм, е жена, чийто съпруг в момента излежава присъда във френски затвор за тероризъм. Това стана ясно в петък в Хасковския окръжен съд, където се гледа делото за екстрадация на парижанина, поискана с Европейската заповед за задържане.

29-годишният французин беше свален от автобуса на ГКПП Капитан Андреево на 1 януари. Другите трима търсени от французите за връзка с терористичната групировка, организирала кървавото покушение на 7 януари, при което братята Куаши стреляха на месо, на практика са били под носа на българските служби, но са се отървали на косъм от арест и са продължили пътуването си. Разминаването идва от там, че арестът на Жоашен в първия ден на годината в Българско беше заради сигнал от съпругата му, че на 30 декември е отвлякъл 3-годишния им син Абдел-Рахман.

Днес в Хасково имаше две последователни дела. По първото за отвличане съдът отказа да екстрадира Жоашен, въпреки че той поиска час по-скоро да бъде предаден на френските власти. По втората Европейска заповед за арест, въпреки тежкото обвинение - участие в организирана престъпна група, занимаваща се с подготовка на терористични актове, Жоашен отново даде съгласие да бъде екстрадиран. Според процедурата той има тридневен срок, в който може да размисли и да оттегли съгласието си. Така окончателното решение за предаването му на френските власти ще бъде взето във вторник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай