Защо Нинова получи призовка? Говори прокуратурата

Недопустими са политически изказвания, които разпространяват манипулативни твърдения, каза Георги Иванов

Защо Нинова получи призовка? Говори прокуратурата | StandartNews.com

"Казвам се Георги Иванов и съм прокурор в Софийска районна прокуратура. Аз съм наблюдаващ прокурор по преписката, цитирана от г-жа Корнелия Нинова. Същата преписка ми е разпределена на принципа на случайно разпределение на дела и преписки на Софийска районна прокуратура. Била е образувана по жалба от Кирил Добрев към г-жа Корнелия Нинова и други членове на БСП". Това заяви прокурорът, който наблюдава преписката по сигнал на Кирил Добрев, съобщава Блиц. 

"След като се запознах с твърденията на Добрев и решенията на Върховния касационен съд, сметнах, че нямаме всички факти и трябва да има проверка. В качеството ми на наблюдаващ прокурор изпратих писмо до БСП, адресирано до г-жа Нинова, с което изисквах да ми бъдат предоставени заверени копия, стенограма и запис от проведено събрание на Национален съвет на БСП,. Призовах в сградата на Софийка районна прокуратура снемането на сведения от г-жа Нинова и други двама членове на БСП", заяви Иванов.  

"Такива действия от страна на прокуратурата не са прецедент. Такива са нашите правомощия и така се действа във връзка с постъпващите стотици сигнали. Във връзка с възмущенията на Нинова искам да попитам - ако жалбата беше от страна на г-жа Нинова към Кирил Добрев, следваше ли той да не бъде призован за снемане на сведения в прокуратурата? Призовавам политиците да се въздържат от политическо говорене, като не използват темата Прокуратура на България за политически теми и да говорят по начин, който накърнява доброто име на съдебната власт в България", каза още Иванов. 

"Недопустими са политически изказвания, които разпространяват манипулативни твърдения и не отговарят на обективната действителност. Затрудняват работата ни и противоречи на принципа на правова държава. Като прокурор от Софийска районна прокуратура искам да ви уверя, че прокурорите спазват Конституцията и законите, уповават се на тях. Законите се прилагат еднакво на всички граждани. Изказването на г-жа Нинова е политическо и недопустимо. С подобен тип говорене няма да намалее престъпността, която се увеличава и ние страдаме от нея. Благодаря за вниманието", заключи прокурорът.  

"Добрев излага твърдение, че не му е дадено право да гласува на конкретното заседание. Прокуратурата спазва законите, политиците сами ще решат дали ще ги спазват. Призовките са за 12 октомври. Нека изчакаме до тогава", завърши той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай