За какво са си чатили Радев и Бобоков

Президентът и обвиняемия бизнесмен си писали за посланик в Нигерия и концесия в Либерия

За какво са си чатили Радев и Бобоков | StandartNews.com

Скандалът около президентския секретар по правните въпроси и борбата с корупцията Пламен Узунов, който бе разпитван за търговия с влияние, се разраства. Стана ясно, че освен комуникация между него и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков е имало и чат на Бобоков с президента Румен Радев.

ВИЖ ОЩЕ: Радев зад аферата Узунов - Бобоков

Концесия на пристанище "Бюкянан" в Либерия за срок от 25 години с концесионер "Приста порт" е била обсъждана писмено между Пламен Бобоков и лице с имунитет (президент), стана ясно от думите на прокурор Петър Белчев от специализираната прокуратура.

ВИЖ ОЩЕ: Разпитват президентския човек Пламен Узунов

Друга тема между двамата била, че президентът на Либерия проявил интерес от запознанството си с Бобоков заради изпращането на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия. Това също било обсъдено в писмена форма между Бобоков и президента.

ЕТО ЧАТОВЕТЕ НА УЗУНОВ И БОБОКОВ

"Аз имам страшно много контакти, познавам много хора, това не е престъпление", заяви бизнесменът Пламен Бобоков. "С Пламен Узунов сме приятели, нищо повече. Концесията за пристанище в Либерия няма нищо общо с българските власти", коментира още Бобоков, цитиран от "24 часа".

Според него всяка една нормална администрация винаги подкрепя предприемачите: "Знам, че искат да ме вкарат в ареста незаконно, аз съм си внесъл гаранцията".

По повод казаното от Специализираната прокуратура, че са открити снимки на Бобоков с Васил Божков и жена му Елена Динева на яхта предприемачът коментира, че с Божков нямат общ бизнес, но можело да се каже, че са приятели.

По-рано днес прокуратурата съобщи по време на мярката в Специализирания съд за чат комуникация в програмата "Телеграм" между Пламен Бобоков и прокурора от Русе Николай Николов през ноември-декември м.г. В нея Николов го молел да му помогне при избора за окръжен прокурор на Русе.

По това време Сотир Цацаров пишел концепцията си за председател на КПКОНПИ, затова Николов смятал, че изборът му ще стане по-лесно, тъй като на Цацаров нямало да му е до него.

Пламен Бобоков уверил, че има приятел на такава позиция, която да повлияе на избора. Той каза, че човекът му бил приятел от детинство. Конкурсът обаче бил спечелен от Георги Георгиев, заради това последвал нов разговор между Бобоков и Николай Николов, в който "приятелят от детинство" бил наречен "лъжец" и "комплексар". Прокуратурата е установила и разговори между Пламен Узунов и Бобоков.

По-рано днес Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Бобоков, тъй като не си внесъл паричната гаранция в срок. Той трябвало да я внесе до края на 14 юни, а го направил на 17 юни.

Адвокатката му Ина Лулчева обясни, че тъй като клиентът му обжалвал размера на гаранцията, според нея срокът започвал да тече след произнасянето на съда.

Чат комуникациите между Узунов и Бобоков бяха представени в подкрепа на тезата на прокуратурата, че той е човек с големи възможности, който може да провлияе на разследването.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай