ВСС отново не избра председател на Софийския апелативен съд

Веселин Пенгезов определи вота като политически

ВСС отново не избра председател на Софийския апелативен съд | StandartNews.com

София. Висшият съдебен съвет (ВСС) за втори път не успя да избере председател на Софийския апелативен съд (САС). За да бъде избран, един от кандидатите трябва да получи 13 гласа в подкрепа на кандидатурата си.

За поста се бореха бившият председател на Апелативния съд Веселин Пенгезов и сегашният и.ф. на административен ръководител Стефан Гроздев. Пенгезов получи само един глас "За" и 16 „Против". Гроздев бе подкрепен от 11 членове на Съвета, шестима бяха „против". По петима членове на ВСС се въздържаха при всяко от гласуванията.

Веселин Пенгезов беше временно отстранен от длъжността председател на Софийския апелативен съд заради активизирано старо разследване за злоупотреба с евросредства. Днес той заяви, че от април не е викан за разпит по това производство и не знае дали по него изобщо се работи. Той бе категоричен, че изборът зависи изцяло от политически интереси, които присъстват и в предишното, и в сегашното управление, а поръчката срещу него продължава да се изпълнява. Въпреки това Пенгезов даде заявка, че и трети път ще се кандидатира за поста.

Другият кандидат Стефан Гроздев каза, че твърденията на негови противници, че имал апартамент в Париж, са неверни и че все още не е решил дали ще се кандидатира за втори път за поста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай