Василев се скри за делото

Василев се скри за делото | StandartNews.com

Делото за екстрадицията на банкера Цветан Василев в Белград започна. То бе насрочено за 12,30 часа българско време.

Самият Василев не бе забелязан да влиза през централния вход на обвинението. Най-вероятно той е дошъл в сградата скрит в кола, която е влязла през служебен вход. Вътре е и сръбският адвокат Владимир Белянски. Репортер на "Стандарт" не видя български адвокати.

Както е известно, България иска връщането на банкера у нас заради обвинение в източването на 206 000 000 лева от фалиралата КТБ, а също и за безстопанственост.

Окончателното решение за екстрадицията на Цветан Василев ще бъде взето от министъра на правосъдието на Сърбия.

През март миналата година искането за екстрадиция беше уважено на първа инстанция, но по-късно - отхвърлено от Апелативния съд в Белград.

В началото на този месец главният прокурор Сотир Цацаров сезира две европейски институции заради забавянето на процедура по искането за екстрадиция на банкера. В писмо до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността Цацаров настоява за спешно разглеждане на казуса.

Двегодишният срок за разследване изтича това лято. Междувременно докладът за проследяване на активите на КТБ в несъстоятелност, изготвен от компанията "Аликс Партнърс", беше заведен вчера в секретната секция на деловодството на парламента. Със съдържанието му могат да се запознаят всички народни представители, но при условие, че спазят клаузата за конфиденциалност.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай