Убиецът от "Соло" дал 1500 евро, за да се крие 12 години

Издала го една страница от паспорта

Убиецът от "Соло"  дал 1500 евро, за да се крие 12 години | StandartNews.com

1500 евро е струвал фалшивият паспорт на осъдения Илиян Тодоров, който в петък беше екстрадиран у нас. Това съобщава bTV.

От България през Кипър и Турция чак до Ташкент – такъв е бил пътят му през последните 12 години бягство.

Присъдата на Тодоров от Узбекистан е ясна. Там той е получил пет години и един месец лишаване от свобода за документно престъпление и по-конкретно – за фалшив паспорт.

По време на процеса в Узбекистан той се признава за „отчасти виновен“. От присъдата става ясно обаче, че фалшивият паспорт е купен от Кипър. С него успешно е успял да мине няколко граници.

След оправдателната присъда на първа инстанция през 2011 г. Илиян Тодоров заминава за Северен Кипър. Там живее и работи няколко години, става ясно още от присъдата му в Узбекистан.

„Тогава той разбрал, че Апелативният съд и Касационният съд са го признали за виновен за извършените убийства и са го осъдили на доживотен затвор и окончателно се отказал от идеята да се върне в България“, се казва в документите по делото.

Колко още остава в Кипър – не е ясно. В един момент обаче решава да се премести. Колебае се между Казахстан, Киргизстан, Азербайджан и Узбекистан. Избира Ташкент. Заминава за там с полет през Турция. Като използва фалшивия си паспорт.

„На 31 януари 2023 г., използвайки този паспорт, той е летял от Турция до Ташкент“, става ясно още от документите по делото.

В хода на разследването, осъденият българин обяснява, че през октомври 2022 г. случайно намерил паспорт на наш сънародник, който бил изтекъл. Решил да размени втория лист в документите за самоличност. След това обаче става ясно, че паспортът му е фалшифициран и липсват защитни елементи.

„При устен разпит Илиян обяснил, че е закупил този паспорт от Кипър през 2022 г. за 1500 евро от кипърски гражданин на име Иван Ахмедов“, се посочва още в документите по делото. Съпругата на Тодоров живее и работи в Турция. Планът на семейството бил заедно да заживеят в Узбекистан.

На 1 март миналата година осъденият българин планирал да лети до съседната ни държава, за да вземе жена си. На летището в Ташкент обаче го задържат заради фалшивия документ. А точно година по-късно Тодоров е екстрадиран у нас.

Той вече е в затвора, където ще излежи доживотната си присъда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
София
преди 1 месец

върнете смъртното наказание в Бг

Откажи
Пенка
преди 1 месец

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт---- http://gg.gg/ketoexpo

Откажи