Цацаров: Жените не трябва да носят бурки публично (ОБЗОР)

Цацаров: Жените не трябва да носят бурки публично (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Лично мое мнение е, че на публични места жените не трябва да носят бурки". Това мнение изрази в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му не бива да се пренебрегва или омаловажава ставащото в ромската махала на Пазарджик, където част от местните жители изповядват ислям. Той даде пример с Белгия, където преди години е имало процес, подобен на този срещу 14-те имами за разпространение идеите на "Ислямска държава".

Цацаров подчерта, че в този съдебен процес прокуратурата е направила всичко, което е необходимо, за да се обоснове с доказателства. "Когато разследването по това дело започна, ще ви припомня парламентарен дебат, при който ДАНС беше наречена спяща клетка, а не ИДИЛ, при този дебат бе изтъкнато, че тези действия се извършват от ДАНС и прокуратурата, за обосноваване на техните бюджети, а от страна на прокуратурата - действията й били пиар", отбеляза Цацаров, припомняйки думи на депутата от ДСБ Атанас Атанасов през ноември 2014 г.

"Времето показа, че авторите на тези думи са действали в услуга на своя собствен политически пиар. Времето показа, че подобни явления са изключително опасни. Независимо от мястото, независимо от хората, независимо от организациите, независимо от мнението на видни парламентаристи, прокуратурата ще действа по същия начин, когато се налага подобни явления да бъдат пресичани", подчерта обвинител номер 1. По думите му срещата с директора на Европол Роб Уейнрайт в сряда е показала, че подобни явления са само началото.

"В страни като Белгия, Франция, явления, за които тук се води съдебно производство, сега всъщност са били началото на нещо далеч по-голямо", каза още Цацаров. Според него теоретична опасност от терористична атака има, но реална за България няма. Той подчерта, че Европол е предупредила страната ни да бъде особено внимателна и бдителна. "Това, което се прави в момента, е подготвен почти на 80% Законопроект за противодействие на тероризма", съобщи главният прокурор. "Той обединява мерките, разписва поведението и задължението на държавните органи в случай на терористична заплаха", разясни Цацаров. Според него в момента Наказателният кодекс е неадекватен по отношение на такива действия, защото подсъдимите в Пазарджик са обвинени в пропагандна война. "Това не е престъпление против републиката, следователно неадекватността на НК е повече от видна", отбеляза Цацаров. Според него дори направените последни промени в НК не дават необходимото "оръжие" в ръцете на прокуратурата. "Време е да мислим по-адекватно. На практика е събрано цялото законодателство в тази насока - за противодействие на тероризма, събираме най-добрите практики", коментира Цацаров. Според него трябва да се обсъди въпросът необходими ли са промени в Закона за вероизповеданията. "Оказва се, че идваш с диплома, придобита незнайно къде на изток, и можеш да преподаваш, а за християнската религия дипломата трябва да е официална. Така трябва да бъде във всички религии. Законът за вероизповеданията се нуждае от доста сериозен ремонт. Трябва да намерим точния баланс между религиозната свобода и интересите на обществото", категоричен бе Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай