Цацаров иска промени в НПК и ГПК

Цацаров иска промени в НПК и ГПК | StandartNews.com

"Оставете НПК на тази фаза в момента, която ви позволява не само братя Галеви, но 1700 души да се издирват от правосъдието за изпълнение на влезли в сила присъди и дори да създадете пет камари на Висш съдебен съвет - какво ще промените", заяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.

"Само вътрешното преструктуриране на съдебната система ще доведе до нулев резултат. То трябва да върви ръка за ръка с измененията на процесуалните закони", каза Цацаров по отношение на съдебната реформа.

Главният прокурор коментира идеята прокуратурата да получи правомощия да разваля сделки. "Първо трябва да видя промените", застрахова се той. "Прокуратурата имаше такава възможност и тази възможност съществуваше в Гражданско-процесуалния кодекс. Тя беше възможност прокуратурата да започва определени граждански производства. В Наказателно-процесуалния кодекс това беше старият чл. 185, вече отменен, който предвиждаше прокуратурата да взима мерки за предотвратяване на престъпления", припомни Цацаров.

"Виждам изключително сериозен разнобой в мненията, които съществуват по отношение на идеята в самото правителство. Премиерът е изключително силен привърженик, както и финансовият министър. В същото време министърът на правосъдието съвсем ясно заяви, че в дългосрочен план не би одобрил подобна инициатива и според него посоката е стесняване кръга на правомощия на прокуратурата, а не увеличаване", посочи главният прокурор. По думите му, "при този разнобой между премиера и правосъдния министър", не той е този, който трябва да коментира.

Ако все пак такава инициатива съществува и такъв законопроект се появи, това би предоставило изключително силни правомощия на прокуратурата, подчерта Сотир Цацаров. "Това правомощие трябва да бъде дефинирано изключително внимателно. То трябва да се дефинира така, че да е позволено само за защита на националния интерес и в никакви други случаи. Да е дефинирано така, че да подлежи на съдебен контрол, за да можем да избегнем всякакъв риск да превърнем прокуратурата в участник, който се намесва в сделките между частно-правни субекти", каза той и нарече това "безкрайна опасност за бизнеса".

"Нека си изяснят какво искат, нека има конкретни идеи, и тогава ще ги коментирам", каза Цацаров и добави единствено, че ако законодателят даде такива права на прокуратурата, тя ще ги упражни "само и единствено в националните интереси", но не бива да се дава широка рамка, защото тя създава възможност за намеса в отношения, които не биха имали общо със защита на националните интереси.

Във връзка със сделката на LIC33 Цацаров посочи отново, че законодателят трябва да вземе решение по отношение правата на прокуратурата по отношение на подобни сделки.

В изказването си пред медиите Сотир Цацаров открито разкритикува изказване на правосъдния министър Христо Иванов по време на срещата, организирана от АБВ на тема съдебна реформа, в която двамата участваха. В своето изказване относно разделянето на Висшия съдебен съвет Иванов коментира, че трябва да се мисли дали не трябва Конституцията "да се пипне", така че моделът на това разделяне да не създаде тромавост.

"Няма нищо лошо да кажем, че ВСС може да работи в две колегии. Въпросът е да го кажем така, че да бъде в съответствие с интересите на обществото и с Конституцията. Не репликирам никого, но не може "да се пипва" Конституцията. Това не е автомобил да му настроиш инжекционната система. Конституцията не се пипва, тя се променя - с визия и мисъл", каза Цацаров и посочи, че именно всички досегашни промени са били пипвания, а ако е имало мисъл, срещи като днешната е нямало да има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай