Свидетели по „Червеи“: Трима дестабилизират държавата (ОБЗОР)

Свидетели по „Червеи“: Трима дестабилизират държавата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов дестабилизират държавата. Това заяви бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, след като даде показания по делото „Червеи" в Софийския градски съд. Според Лазаров тримата упражнявали политически натиск върху системата на МВР.

„Според вас нормално ли е да се дестабилизира съдебната система и сектор "Сигурност" при тази външнополитическо обстановка?", обърна се той към журналистите. Думите му подкрепи и определи позицията на Атанас Атанасов като тази "на бай Ганьо към Солунската митница" и бившият вътрешен министър в кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев. Той коментира, че екс МВР-шефът Веселин Вучков е бил притискан от три страни, но не и от три партии.

Според Йовчев позицията на Атанас Атанасов е като тази "на бай Ганьо към Солунската митница". Самото дело „Червеи" щяло да се „спука като един голям балон", твърди още Йовчев. Целта на разработката, която по думите му е „голяма лъжа", е била да се извършат кадрови промени в МВР и да се смени главният секретар.

"Очакваха, че след моето напускане системата ще се успокои и ще започне да работи нормално. Още повече, че говорителите на тази партия (ДСБ) твърдяха, че с моето напускане и реформите през февруари месец, в сектор "Сигурност" ще приключат", обясни пък Лазаров. На въпрос защо премиерът го е пожертвал, Лазаров отговори, че никой не го е жертвал, той сам е подал оставка, защото е упражнен груб политически натиск срещу него, който започнал да се отразява в системата. "Този политически натиск продължава и към момента. Да ви припомня ли как бяха наричани полицаите - "метежници " и други, това нормално ли е?", попита още Лазаров. "Парламентарната комисия ме забърка в скандала "Червеи", без да имам никакво отношение към него, както стана ясно от разпита ми в залата. Целта беше да бъда дискредитиран, защото ми предстоеше 5-годишен мандат", подчерта бившият главен секретар на МВР. Докато траеше разпита на бившия шеф на ДАНС пък неизвестно лице се обади на 112 със съобщение за бомба в Съдебната палата. Това наложи заседанието да бъде прекъснато докато екипи на ДОТИ проверяват сградата за взривно вещество. Делото се води срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия началник на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР Тодор Костадинов. Янева не е задължена и не се явява в съда, докато Костадинов присъства чинно всеки път.

Бившата съдийка е обвинена, че е разрешила употребата на СРС-та за 300 дни, което многократно надхвърляли законовите срокове. Костадинов пък е отговаря пред Темида за даване на неверни данни в исканията за подслушване. Двамата бяха предадени на съд от прокуратурата на 9 юли. Въпреки наличието на материали, касаещи националната сигурност на страната, тя бе пренебрегната в името на обществения интерес и процесът е публичен, за да се гарантира справедливостта му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай