Шеф от НСО пази тайни свидетели

Шеф от НСО пази тайни свидетели | StandartNews.com

София. Доскорошният зам.-началник на НСО Калин Иванов оглави спецзвеното във Върховната касационна прокуратура, научи "Стандарт".

През февруари Иванов заедно с ген. Тодор Коджейков подадоха молби за напускане на службата. Иванов е поел официално поста от 16 юни и е повишен в генерал, научи още "Стандарт". Промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, са в сила от април тази година. С тях главният прокурор Сотир Цацаров вече разполага със собствено звено, което може да арестува, да проверява документи и да дава полицейски разпореждания.

Така защитата на ключови свидетели премина изцяло към главния прокурор. Звеното се нарича Бюро за защита. Служителите му имат правомощия и по Указа за борба с дребното хулиганство. Освен това те обезпечават охраната на разследванията, ако главният прокурор им нареди. Другото им правомощие е да довеждат принудително хора в съда или такива с наложени присъди, които трябва да се излежат. До преди влизането в сила на закона тази дейност се извършваше от главна дирекция "Охрана", която е звено към правосъдното министерство, както и от МВР.

Главният прокурор ще трябва да се отчита на всеки три месеца на съвет по защита, който ще се състои от министрите на правосъдието и вътрешните работи, представляващия Висшия съдебен съвет, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, главния прокурор и председателя на ДАНС. Самото бюро за защита ще се отчита пред ВСС, а бюджетът му е част от този на съдебната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай