САЩ следят шпионската афера у нас

Следим отблизо разследването в България за предполагаемата руска шпионска мрежа, заявиха от външно министерство

САЩ следят шпионската афера у нас | StandartNews.com

Държавният департамент на САЩ е заинтересован от делото за шпионаж в България, в рамките на което бяха задържани шестима души. Това заяви ръководителят на пресслужбата на американското външно министерство Нед Прайс на страницата си в Twitter.

„Ние следим отблизо разследването в България за предполагаемата руска шпионска мрежа. САЩ твърдо подкрепят суверенитета на България и застават на страната на България, противопоставяйки се на тези враждебни действия на нейна територия “, каза Прайс.

Според прокуратурата аудиозаписите и видеоматериалите, представени на брифинга, са доказателство за незаконните действия на задържаните. Главният прокурор Иван Гешев отбеляза, че престъпната група е разкрита с помощта на "специалните служби на Европейския съюз и САЩ".

На 19 март българската прокуратура съобщи, че шестима служители на българското министерство на отбраната и военното разузнаване са задържани по подозрение в шпионаж за Русия.

През януари българската прокуратура започна досъдебно разследване срещу двама руски дипломати по дело за шпионаж. Установено е, че от 2017 г. до момента един от тях се е занимавал с шпионски дейности, като е събирал информация за изборния процес в България. Установява се, че той има дипломатически имунитет като първи секретар на консулския отдел на руското посолство в София.

Отбелязва се, че вторият руснак в периода от октомври 2018 г. до момента е събирал информация, която представлява държавна и официална тайна в областта на енергетиката. След това я изпраща в централата на руската разузнавателна служба в Москва, пише Лента.ру.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай