Съдията по делото "Октопод" отказа да си направи отвод

Съдията по делото "Октопод" отказа да си направи отвод | StandartNews.com

София. Съдията по делото "Октопод" Румяна Ченалова няма да си направи отвод. Искане за това постъпи от защитата на подсъдимите. Основанието бе, че срещу нея е образувана дисциплинарна проверка във Висшия съдебен съвет във връзка с разследване срещу магистрата в Македония.

 

Делото срещу Алексей Петров и компания бе отложено за няколко часа, тъй като съдийката бе на разпит пред дисциплинарната комисия на кадровия орган. Веднага щом се върна на заседанието, адвокатите на Петров поискаха тя да си направи отвод с мотива, че е предубедена и няма как да бъде безпристрастна.

 

"Никога не съм имала никаква договорка с Цветан Цветанов аз да гледам делото", коментира съдийката. От прокуратурата определиха искането като неоснователно, мотивирайки се, че дисциплинарната проверка във ВСС е по повод разследване в Македония и няма нищо общо с процеса. Става дума за източването на 2,5 милиона долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак". Ако Ченалова си бе направила отвод, делото трябваше да започне отначало, след като стартира преди около две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай