Съдът се произнася до седмица по делото „Килърите"

Съдът се произнася до седмица по делото „Килърите" | StandartNews.com

Варна. Варненският апелативен съд ще се произнесе по същество на 27 февруари по делото „Килърите", което на втора инстанция започна през ноември миналата година в бивша столова на затвора в морската столица.

 

Последното заседание в четвъртък беше отредено за реплики на подсъдими и защитници и мина твърде емоционално. В последната си дума пред магистратите Петър Стоянов - Сумиста заяви, че в затвора е намерил отговор на въпроса защо е бил изправен на съд. „Разказах ви подробно за задкулисието в политическия живот в България, за парите, които се плащаха, за да стане някой генерал, но в един момент хората, с които имах добри взаимоотношения, взеха властта и решиха, че съм заплаха за тях. В кариерата си на спортист съм печелил повече от 54 турнира и съм най-силният европеец, занимаващ се със сумо. Прославил съм България навсякъде по света. Бях обществена фигура, която трябваше да бъде смазана, защото някой видя потенциал в мен. Никой не може да ми отнеме славата и медалите", заяви Сумиста. След това подсъдимият каза: "Твърдя, че нямам престъпна група, не съм я създавал и не съм вършил нещата, за които съм съден".

 

В репликата на Янко Попов - Туцо, осъден на 17 години от Шуменския окръжен съд, също се съдържаха оценки във връзка с твърдението, че процесът е политически. Отново беше цитиран Цветан Цветанов, който казал в едно от многобройните си интервюта, че „Петър Стоянов си поръчвал убийствата, така както си поръчвал кюфтета в парламента".

 

В последната си дума пред Варненския апелативен съд подсъдимите заявиха, че не са участвали в престъпна група, не са вършили престъпления и очакват от втората съдебна инстанция справедливост, безпристрастност и оправдателни присъди. Осъденият от Шуменския окръжен съд на доживотен затвор без право на замяна Георги Вълев, за убийството на търновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев, призова съда „да постанови присъди, които един ден ще бъдат изучавани от бъдещите юристи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай