Съдът оневини втори водач на протеста в Гърмен

Съдът оневини втори водач на протеста в Гърмен | StandartNews.com

Районен съд-Гоце Делчев отмени 50 лева глоба на Иван Кременлиев. Тя му бе наложена като член на Инициативен комитет, организирал протестите срещу ромите в община Гърмен миналата година.

Санкцията е наложена на бунтаря от заместник-кмета на общината, тъй като допуснал нарушение на установения ред за провеждане на митинг-шествие на 2 юни 2015 г. От разпитите на свидетели в съда стана ясно, че в същия ден е организиран туристически поход от Гърмен до село Лещен. Никой от очевидците обаче не свидетелства, че Кременлиев се е държал непристойно. Напротив - те бяха категорични, че той не е нарушил обществения ред. В крайна сметка съдът прие, че издаденото наказателно постановление е незаконосъобразно, тъй като откри съществени пропуски в съдържанието му. В акта липсвала информация, конкретизираща нарушението на Иван Кременлиев, както датата и мястото на извършените непристойни прояви. Затова районните магистрати отмениха глобата. Решението може да бъде обжалвано пред Административен съд-Благоевград.

Преди около месец съдът оневини и другия водач на протестите срещу ромите в Гърмен. Иван Байрактаров бе подсъдим за обида към полицаи, но магистратите прецениха, че не е нарушил обществения ред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай