Съдът окончателно отстрани Цветан Гунев от БНБ

Съдът окончателно отстрани Цветан Гунев от БНБ | StandartNews.com

София. Софийският апелативен съд окончателно потвърди отстраняването от длъжност на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, предаде Нова ТВ. Съдът се мотивира с това, че служебното положение на Гунев предполага възможност да бъдат забавяни доказателства по разследването срещу него.

 По време на заседанието стана ясно, че показания са дали членовете на Управителния съвет на БНБ.

Гунев обжалва пред Апелативния съд решението на СГС от миналата седмица, че Гунев трябва да напусне поста си в централната банка. По-високата инстанция обаче потвърди решението на Софийския градски съд. 

Сред основните мотиви за решението беше, че ако продължи да упражнява задълженията си, той може да окаже натиск над подчинените си, които са свидетели по делото.

Още тогава стана ясно, че на Гунев е повдигнато второ обвинение - за нарушаване на служебните задължения. Според прокуратурата той е използвал положението си в банката, за да защитава интересите на Цветан Василев и не е оказвал необходимия контрол върху КТБ.

Цветан Гунев е и един от обвиняемите по делото за източването на банката.

Бившият подуправител на БНБ коментира пред журналисти, че ако за шест месеца той е в невъзможност да изпълнява задълженията си, то по закон парламентът ще трябва да назначи нов подуправител. „Не знам защо съм неудобен", коментира още той и заяви, че не е човек, който ще влияе на хората или ще ги манипулира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай