Прокурорите защитиха достойнството на гилдията

Осъдиха опитите на политически обвързаната организация - Съюз на съдиите в България, да дискредитира дейността на обвинението

Прокурорите защитиха достойнството на гилдията | StandartNews.com

След Камарата на следователите, и Асоциацията на прокурорите в България излезе със становище срещу опитите на политически обвързаната организация - Съюз на съдиите в България, да дискредитира дейността на прокуратурата.

ВИЖ ОЩЕ: Следователите бесни на Съюза на съдиите

От съсловната организация на прокурорите подчертават, че се присъединяват и към позицията на Прокурорската колегия от сряда, в която кадровиците осъдиха зачестилите манипулативно интерпретирани материали за работата на държавното обвинение, които се появиха и мултиплицираха в някои медии, собственост на подсъдими или свързани с тях лица. От Асоциацията на прокурорите подчертават, че "компроматната офанзива произхожда от лица, засегнати от активната работа на прокуратурата, които са съумели през болезнено дългия преход от тоталитарна към правова държава да изградят собствени империи", съобщи "Правен свят".

"В тези техни запазени територии е наложено пълно пренебрежение към законите на страната, правата на обикновения човек и многовековните морални норми на цивилизованите държави, а собствениците на тези империи имат изградено през десетилетията твърдо усещане за недосегаемост, което сега яростно защитават. Задача на прокуратурата е чрез предприемане на действия в рамките на нейната компетентност да унищожи ареала на тези застрашаващи обществения ред явления. Считаме че Прокуратурата изпълнява своята основна функция с все по-голяма ефективност и това неотменно води до засилване на противопоставянето от страна на засегнатите, много от които за първи път усещат тежестта на закона", пише в позицията на Асоциацията на прокурорите.

Обвинителите с притеснение констатират, че към същите тези манипулации и атаки срещу прокуратурата, произлизащи от засегнатите от дейността й, безкритично се включва и Съюзът на съдиите в България. "Странно звучи призивът на управителния съвет на една от съсловните съдийски организации към ВСС за отговорна дискусия по събитията от последната седмица, които според тях имат пряко въздействие върху доверието в съдебната власт. Неприемливо е от професионална гледна точка отправеното предупреждение, че съдебната власт е застрашена през 2020 и следващите години да се превърне в "авторитарна и репресивна", което предупреждение  е придружено от превърналия се вече в мантра  пример с решението на ЕСПЧ "Колеви срещу България". Такъв дегенеративен процес е невъзможен в рамките на Прокуратурата и това е известно пределно добре и на авторите на призива. Конюнктурното преиначаване на активността на прокуратурата в опит за узурпиране на власт говори ясно за други фактори, обратни на същността на съдебната власт да твори справедливост", гласи още позицията на прокурорите.

Ето пълния текст на позицията на Асоциацията на прокурорите:

Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България застава изцяло в подкрепа на изявлението на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) от 05.02.2020 г., с което категорично се осъжда водената в момента негативна кампания срещу прокуратурата. В тази кампания са ангажирани медии, чрез които в публичното пространство се популяризират превратно или изцяло невярно интерпретирани факти и събития, засягащи пряко авторитета на Прокуратурата. Без да се подбират средствата и като се манипулира общественото мнение, чрез умишленото разпространяване на лъжливи факти в някои от средствата за масово осведомяване. Това е обяснимо, защото компроматната офанзива произхожда от лица, засегнати от активната работа на прокуратурата, които са съумели през болезнено дългия преход от тоталитарна към правова държава да изградят  собствени империи. В тези техни запазени територии е наложено пълно пренебрежение към законите на страната, правата на обикновения човек и многовековните морални норми на цивилизованите държави, а собствениците на тези империи имат изградено през десетилетията твърдо усещане за недосегаемост, което сега яростно защитават.

Задача на прокуратурата е чрез предприемане на действия в рамките на нейната компетентност да унищожи ареала на тези застрашаващи обществения ред явления. Считаме че Прокуратурата изпълнява своята основна функция с все по-голяма ефективност и това неотменно води до засилване на противопоставянето от страна на засегнатите, много от които за първи път усещат тежестта на закона.

В тази връзка следва отново да припомним на всички критици на борбата на прокуратурата срещу най - тежките форми на корупция, че  българският съд има последната дума до каква степен са били погазени законите на страната и какви да бъдат наказанията на виновните лица. Въпреки актуалните събития, ние работещите прокурори винаги сме се отнасяли с уважение към високо отговорната работата на колегите съдии и от наша страна няма и помисъл да се месим по какъвто и да е начин в процесите на съдийското самоуправление.

Приемаме за свой дълг обаче да обявим публично нашето несъгласие и нарастваща  тревога от действията на някои наши колеги съдии, които охотно се включват в несекващите нападки срещу Прокуратурата. Не считаме за случайност това, че техните призиви за законност и спазване на етичните правила бяха публикувани от същите медии, по същото време с вече посочените от прокурорската колегия фалшификати.  Очевиден е стремежът за концентрирано въздействие от няколко страни върху съзнанието на хората, че прокуратурата е една недемократична и скрито функционираща структура  от непочтени хора.

Странно звучи призивът на управителния съвет на една от съсловните съдийски организации към ВСС за отговорна дискусия по събитията от последната седмица, които според тях имат пряко въздействие върху доверието в съдебната власт. Според същото изявление тези събития са показали институционален конфликт между ръководството на прокуратурата и Президентството, и това било въпрос, който в най - висока степен засяга функционирането на правовата държава.

Считаме, че точно принципите на правовата държава диктуват необходимостта да се изяснят конституционните граници за прилагане на закона спрямо висшите представители на държавната власт. Казусът, наложил питането към Конституционния съд, не е изкуствено създаден,  а е поднесен от живия живот и беше показан на обществото без никакви козметични промени.

Това неподправено представяне на факти от живота на държавата би трябвало да се приветства от колегите съдии, които призовават съдебната власт да демонстрира своята независимост като "ежедневно  доказва, че действително е способна чрез системата на ръководните си органи да се управлява прозрачно, предсказуемо и в обществен интерес".

Именно общественият интерес изисква да няма неясноти по прилагането на  закона и за най - изявените избраници на народа, който очаква от тях да олицетворяват добродетелите на нацията.

Неприемливо е от професионална гледна точка отправеното предупреждение, че съдебната власт е застрашена през 2020 и следващите години да се превърне в "авторитарна и репресивна", което предупреждение  е придружено от превърналия се вече в мантра  пример с решението на ЕСПЧ "Колеви срещу България". Такъв дегенеративен процес е невъзможен в рамките на Прокуратурата и това е известно пределно добре и на авторите на призива. Конюнктурното преиначаване на активността на прокуратурата в опит за узурпиране на власт говори ясно за други фактори, обратни на същността на съдебната власт да твори справедливост.

Изложеното по - горе ни мотивира да изкажем нашата подкрепа в полза на изявлението на прокурорската колегия от 05.02.2020 г., както и категорично да възразим и осъдим всички опити за дестабилизиране на Прокуратурата на Република България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай