Следователите бесни на Съюза на съдиите

НПО-о да се въздържа от политика, писа Камарата до посланиците на САЩ и страните от ЕС

Следователите бесни на Съюза на съдиите | StandartNews.com
  • НПО-о да се въздържа от политика, писа Камарата до посланиците на САЩ и страните от ЕС

Възмущението си от атаките срещу главния прокурор Иван Гешев и прокуратурата от страна Съюза на съдиите изрази Камарата на следователите в специална своя позиция до Висшия съдебен съвет и редица посланици, сред които на САЩ, Великобритания, Германия, Нидерландия, Франция.

ВИЖ ОЩЕ: Прокурорите защитиха достойнството на гилдията

В нея се посочва, че въпросното НПО представлява една малка част от съдиите у нас и не е негова работа с политически по характера си декларации да се меси постоянно в работата на държавното обвинение. Следователите припомнят на ССБ, че заниманието с политика и политически декларации е в разрез със статута им на съдии и представлява вмешателство в независимата съдебна власт.

Ето и целия текст на позицията:


ДО
ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

ДО
Н. ПР. Г-ЖА ЕМА КЕЙТ ХОПКИНС
ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК
НА НЕЙНО БРИТАНСКО ВЕЛИЧЕСТВО В СОФИЯ

ДО
Н. ПР. Г-Н ФРАНСОА БОНТАН  
ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК
НА КРАЛСТВО БЕЛГИЯ В СОФИЯ

ДО
Н. ПР. Г-Н СТЕФАНО БАЛДИ
ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК
НА ИТАЛИАНСКАТА РЕПУБЛИКА
В СОФИЯ

ДО
Н. ПР. Г-ЖА БЕА ТЕН ТЪШЪР
ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК НА КРАЛСТВО НИДЕРЛАНДИЯ В СОФИЯ

ДО
Н. ПР. Г-Н АЛЕХАНДРО ПОЛАНКО МАТА
ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК НА КРАЛСТВО ИСПАНИЯ В СОФИЯ

ДО
Н. ПР. Г-Н КРИСТОФ АЙХХОРН
ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ В СОФИЯ

ДО
Н. ПР. Г-ЖА ФЛОРАНС РОБИН
ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК НА ФРЕНСКАТА РЕПУБЛИКА В СОФИЯ

ДО
Н. ПР. Г-ЖА ХЕРО МУСТАФА
ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ В СОФИЯ


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

На 03.02.2020 г. чрез средствата за масова информация беше разпространена декларация на ССБ, адресирана до Вас.
Считаме, че за пореден път е налице опит за вмешателство на представители на една съсловна организация, представляващи малка част от съдийската общност в България, в дейността на органи на съдебната власт, чиито правомощия са изчерпателно изброени в Конституцията и законите.

Намираме, че с въпросната декларация се прави опит да се дава негативна оценка на действията на Прокуратурата, в момент в който същата показва дългоочакваната от обществото активност, при осъществяване на „присъщите й функции за разследване и репресия“. Даването на предварителни оценки за дейността на прокуратурата и в частност действията на главния прокурор, само месец след началото на мандата, буди опасения за бъдещата безпристрастност на институцията, която следва по смисъла на закона да бъде арбитър.

Считаме, че констатациите в декларацията на ССБ имат политически характер, което е несъвместимо с процесуалния статут на подписалите я.
От създаването си до настоящия момент Камарата на следователите в България, въпреки че е най – представителната магистратска организация не си е позволявала да дава оценки за дейността на други органи в съдебната власт и на съдийското самоуправление, и да прави опити влияние при вземане на решения от кадровия орган.
Считаме, че твърденията за „страх и зависимост“ от главния прокурор на страна на членовете на ВСС, изнесени в декларацията на ССБ от 03.02.2020 г., уронват престижа на кадровия орган и на съдебната власт като цяло.

Камарата на следователи в България призовава другите съсловни магистратски организации в съдебната власт да се въздържат намеса в работата на органите на съдебната власт и да правят политически изказвания и декларации.

Становището е подписано от председателя на Камарата на следователите Петко Петков и членовете на УС на КСБ Стефан Петров, Мария Павлова, служебен правосъден министър в кабинета на Огнян Герджиков, Преслава Петкова, Владимир Петров и Ясен Тодоров, бивш член на ВСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай