Прокуратурата разпореди проверка на разрешителните за оръжия

Прокуратурата разпореди проверка на разрешителните за оръжия | StandartNews.com

София. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на всички разрешителни за оръжия и прилагането на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ) на територията на цялата страна. Отдел „Надзор на законност" ще проведе инспекцията, като ще получи информация от Областните дирекции на МВР и районните полицейски управления за абсолютно всички лица, на които са били издадени разрешения за притежание и носене на огнестрелни оръжия, независимо от основанията за това, което ознчава за лов и самоохрана включително.

Тази проверка идва на фона на разигралата се в Лясковец трагедия, когато мъж уби един полицай и рани други трима с оръжие, разрешителното за което беше изтекло.

Ще бъдат проверени и действащите срокове на разрешителните, както и наличието на огнестрелни оръжия и боеприпаси с изтекъл срок за съхранение, и как се спазват служебните задължения от страна на службите за контрол на опасните средства (КОС) в цялата страна.

Цацаров ще получи пълен списък на всички лица с разрешение за носене и съхраняване на огнестрелни оръжия, броя и вида разрешени огнестрелни оръжия, сред които и късо, и дълго), броя боеприпаси и основанието, на което са издадени разрешенията.

Проверката ще продължи до 25-и март, а резултатите от нея ще бъдат представени заедно с препоръки за промени в закона за притежание на оръжия.

Освен това прокуратурата е започнала и проверка срещу полицаите от Велико Търново и Горна Оряховица за бездействие и нарушения на закона, какъвто е случаят при издаването на разрешителните за оръжия на стрелеца от Лясковец. Те ще бъдат проверени и за това, че не са му отнели пушките след изтичането на лицензите им. Инспекцията на магистратите е за неизпълнение на служебните задължения на униформените от областна дирекция в старата столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай