Правосъдният министър контра на Гешев за избора на топ следовател

Призовава следователите да изразят становище кой би бил най-подходящ

Правосъдният министър контра на Гешев за избора на топ следовател | StandartNews.com

Следователите трябва да изразят становище за това кой би бил най-подходящ за председател на Националната следствена служба. Това заяви на брифинг служебният правосъден министър Крум Зарков.

„Разбрах, че главният прокурор и двама от членовете на прокурорската колегия на ВСС са упражнили правото си на номинация за директор на Националната следствена служба. Такова право има и министърът на правосъдието, но нашият подход ще е друг”, каза Зарков. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Гешев с очаквано предложение за шеф на Националната следствена служба

„Призоваваме следователите да изразят становище кой би бил най-подходящ. България познава много избори в съдебната власт. Обикновено спорни. Следващите 2 седмици следователите да кажат коя е тяхната номинация”, заяви правосъдният министър.

Той обясни, че следващите 2 дни у нас ще има мисия на Венецианската комисия. „С прокуратурата и ВСС ще обсъждаме опции за разследване на Гешев. Ще обсъдим и Закона за съдебната власт в частта етичната част за Инспектората”, каза Зарков.

Няма да се поколебаем да си изпълним правомощията. Но следващите две седмици прокурорската колегия има опции магистратите да си кажат.

Предложенията на Надежда Йорданова за разследване на главния прокурор и отказите това да се направи ще се обсъждат с Венецианската комисия, която ще има срещи и с Иван Гешев и заместниците му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай