Правосъдният министър: Важното е да има работещи промени, останалото е летен сън

Правосъдният министър: Важното е да има работещи промени, останалото е летен сън | StandartNews.com

Магистратите ще подават същите имотни декларации като останалите държавни служители, успокои духовете във Варна Христо Иванов

Има да се правят тежки и сериозни реформи, които засягат много играчи на терена, затова има шум и пиротехника. Според мен е важно да направим работещи промени в съдебната система в България, останалото е летен сън, каза във Варна правосъдният министър Христо Иванов.Той и председателят на ВКС Лозан Панов участваха в публичните дебати на варненските магистрати за предстоящите промени в Закона за съдебната власт/ ЗСВ/ и Конституцията. Ще дискутираме проекта за ЗСВ, докато има какво да се каже, каза министърът в отговор на въпроса дали се отлага внасянето му в пленарна зала заради местните избори. Местният вот няма никаква връзка с това, знаете, че остават няколко седмици до работата на парламента преди ваканция и бързането да се внася само, за да се отбележи този факт, няма смисъл, каза Иванов. Според него не е необходима надпревара с времето, а трябва да се фокусираме върху съдържанието. Разделянето на ВВС на две колегии е международен стандарт и това е стъпка за гарантиране на независимостта на съда, подчерта той. На критиките, че проектът е бил изработен на тъмно, Иванов отговори, че цялото министерство е работило върху него, останалото са опити да се смени темите и да дерайлират дебатите.

В проектозакона има многопозитивни идеи, смятам , че реформата не бива да бъде спряна.Всички сме заинтересувани съдебната система в България да изглежда по различен начин, защото това е дневният ред на обществото, каза Лозан Панов, председател на ВКС. Неговата роля, каза той, е да убеди магистратите, че техният глас в публичните дебати има значение. Те трябва да си кажат мнението за командироването и самата процедура на командироване, за имуществените декларации, които поставят съдиите в едно друго по-различно положение спрямо всички останали в държавата, каза Панов.

Магистратите ще подават имотни декларации, които се предвиждат за държавните чиновници, това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов по-късно на срещата със съдии от варненския апелативен район. В проекта беше предвидено съдии и прокурори да подават повече данни за имотното си състояние, отколкото чиновниците, но заради многото критики при досегашните обсъждания министерството се е съгласило с притесненията. Имотните декларации ще са същите, с тази разлика, че ще бъдат подавани до Инспектората на Висшия съдебен съвет, обясни Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай