Плащаме €8300 на четирима, осъдили държавата в Страсбург

Плащаме €8300 на четирима, осъдили държавата в Страсбург | StandartNews.com

София. Четири дела срещу България в Европейския съд по правата на човека ще приключат, след като днес правителството одобри три приятелски споразумения и една едностранна декларация, съобщиха от прессекретариата на МС.

Приятелски споразумения ще бъдат сключени с Пене Алексиев, Данчо Стоянов и Антон Маринов. Те претендират за нарушено право на справедлив съдебен процес. С акта държавата признава допуснатите нарушения и се съгласява да изплати на тримата жалбоподатели обезщетения, съответно, от 2000 евро, 2000 евро и 2500 евро.

Едностранна декларация ще бъде направена по жалбата на Гергана Иванчева. Твърдяното нарушение се изразява в непропорционалност на наложена принудителна административна мярка спрямо извършеното деяние – наложена й е забрана за напускане на страната заради задължение към НАП в размер над 5000 лв., за което е представено обезпечение. Предложеното от ЕСПЧ обезщетение за претърпените вреди и направените разходи и разноски по делото е 1800 евро.

Едностранна декларация се прави в случаите, когато ЕСПЧ е предложил на страните да приключат делото с приятелско споразумение, посочил е сумата за обезщетение, но жалбоподателят е отхвърлил предложението. Едностранната декларация слага край на делото и със заплащане на обезщетението случаят се закрива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай