Петима от "империята Карнобат" в ареста

Осем са обвинени за измама с европари по селската програма и за конверсия на лозя

Петима от "империята Карнобат" в ареста | StandartNews.com

Петима души са задържани за  72 часа, а двама се издирват по разследването на прокуратурата, ДАНС и МВР за измами със средства от еврофондове. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. Осем лица са привлечени като обвиняеми. Не е ясно какви мерки за неотклонение ще поиска прокуратурата от съда да им бъдат наложени и на кои лица.

Жена, която е сред издирваните, се намира в Турция, друг е в страна от ЕС.

Разследващите проверяват  и служители на ДФ "Земеделие", които са участвали в процедурите по отпускане на средства. Изяснява се дали са съдействали за измамите, както и за нерегламентирани взаимоотношения със задържаните.

Става въпрос за програмите, касаещи развитието на селските райони и за конверсия на лозя. По програмата за селските райони са поискани и одобрени 11,5 млн. лв от ДФ "Земеделие", а по другата програма - над 7 млн. лв.

Фирмите, кандидатствали по програмите, формално не са били свързани с реалните собственици, но те са роднини, служители, деца на служители, свързани с "бизнес империята Карнобат".

В голямата си част това са собственици на търговските дружества, кандидатствали по тези проекти, заяви Гешев. И уточни, че става въпрос за кандидатстване в периода 2015 - 2018 г. Гешев посочи, че обект на тези дела са и самите служители в ДФ "Земеделие", участвали в тези процедури.

 "Дали са съдействали, дали е имало "чадър" е обект на проверка и в случай на събиране на доказателства, ще бъдат привлечени съответните длъжностни лица от ДФ "Земеделие", каза още зам. главният прокурор.

Във връзка с искането на Миню Стайков за отвод на прокурор Ангел Кънев, Гешев коментира: "Към момента в "правилата на играта" действа и прокуратурата, и защитата на Миню Стайков. Това, което те правят, би направил всеки обвиняем, който се намира в същата ситуация - използва определени законови механизми, за да забави привличането му като качеството на обвиняем по досъдебното производство. И съответно да компрометира един от наблюдаващите прокурори". Иван Гешев уточни, че не може да си обясни защо е избран точно Ангел Кънев.

"Ръководството на прокуратурата - включително главният прокурор и аз, заставаме зад наблюдаващите прокурори и екипите, които работят по тези досъдебни производства. Не защото те са ни подчинени, а защото проблем няма. Това е адвокатски трик, който е по "правилата на играта", за да се постигнат определени положителни процесуални резултати за обвиняемите по делото", заяви Гешев.

И държавни служители ще бъдат обвинени, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости, коментира  Гешев. "Няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости - независимо от техния ранг дали са бивши или настоящи", заяви Гешев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай