Сряда,

Петима от "империята Карнобат" в ареста

От: Стандарт -
355
Петима от "империята Карнобат" в ареста
A
A
A

Петима души са задържани за  72 часа, а двама се издирват по разследването на прокуратурата, ДАНС и МВР за измами със средства от еврофондове. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. Осем лица са привлечени като обвиняеми. Не е ясно какви мерки за неотклонение ще поиска прокуратурата от съда да им бъдат наложени и на кои лица.

Жена, която е сред издирваните, се намира в Турция, друг е в страна от ЕС.

Разследващите проверяват  и служители на ДФ "Земеделие", които са участвали в процедурите по отпускане на средства. Изяснява се дали са съдействали за измамите, както и за нерегламентирани взаимоотношения със задържаните.

Става въпрос за програмите, касаещи развитието на селските райони и за конверсия на лозя. По програмата за селските райони са поискани и одобрени 11,5 млн. лв от ДФ "Земеделие", а по другата програма - над 7 млн. лв.

Фирмите, кандидатствали по програмите, формално не са били свързани с реалните собственици, но те са роднини, служители, деца на служители, свързани с "бизнес империята Карнобат".

В голямата си част това са собственици на търговските дружества, кандидатствали по тези проекти, заяви Гешев. И уточни, че става въпрос за кандидатстване в периода 2015 - 2018 г. Гешев посочи, че обект на тези дела са и самите служители в ДФ "Земеделие", участвали в тези процедури.

 "Дали са съдействали, дали е имало "чадър" е обект на проверка и в случай на събиране на доказателства, ще бъдат привлечени съответните длъжностни лица от ДФ "Земеделие", каза още зам. главният прокурор.

Във връзка с искането на Миню Стайков за отвод на прокурор Ангел Кънев, Гешев коментира: "Към момента в "правилата на играта" действа и прокуратурата, и защитата на Миню Стайков. Това, което те правят, би направил всеки обвиняем, който се намира в същата ситуация - използва определени законови механизми, за да забави привличането му като качеството на обвиняем по досъдебното производство. И съответно да компрометира един от наблюдаващите прокурори". Иван Гешев уточни, че не може да си обясни защо е избран точно Ангел Кънев.

"Ръководството на прокуратурата - включително главният прокурор и аз, заставаме зад наблюдаващите прокурори и екипите, които работят по тези досъдебни производства. Не защото те са ни подчинени, а защото проблем няма. Това е адвокатски трик, който е по "правилата на играта", за да се постигнат определени положителни процесуални резултати за обвиняемите по делото", заяви Гешев.

И държавни служители ще бъдат обвинени, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости, коментира  Гешев. "Няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости - независимо от техния ранг дали са бивши или настоящи", заяви Гешев. 


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички