Панов се прави на ударен за разпределените дела

Одитният доклад по темата не бил пристигнал при него във ВКС

Панов се прави на ударен за разпределените дела | StandartNews.com

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се прави, че не е разбрал за наличието на доклад за одита на системата за случайното разпределение на делата, макар че същият е постъпил във Висшия съдебен съвет (ВСС) около средата на март месец т.г. Това стана ясно от лаконично съобщение, разпространено до медиите от кабинета на Панов, пише "Правен свят".

Изданието припомня, че в неделя главният прокурор Иван Гешев зададе задочно въпрос на Панов защо през 2019 г. бе такъв яростен противник на извършването на проверка на сигурността на системата от външни влияния.

Съобщението на председателя на ВКС, което дословно гласи "от Висшия съдебен съвет (ВСС) до момента не е изпратен на председателя на Върховния касационен съд обсъжданият публично от главния прокурор, министъра на правосъдието и членове на ВСС одитен доклад за системата за случайно разпределение на делата в съдилищата в Република България", отговаря донякъде на въпроса на Гешев. А именно – че Панов за пореден път демонстрира пълна незаинтересованост към същинските проблеми на съдебната система, дори когато доверието в последната е застрашено от пълен срив.

Миналата седмица "Правен свят" реторично попита дали Съдийската колегия има председателстващ, а ВКС ръководител. Поводът тогава беше тоталното отсъствие на Панов при обсъждането от страна на колегите му на мерките за превенция от разпространение на COVID-19 сред магистратите и съдебните служители и начините на работа в съдилищата у нас. И сега този въпрос изглежда актуален.

Остава надеждата, че председателят на ВКС и председателстващ Съдийската колегия, ще намери време и концентрация да влезе в законоустановената си роля до четвъртък, когато Пленумът на ВСС ще дискутира скандала с пробивите в системата за случайно разпределение на дела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай