Пълно съгласие във ВСС за квотите

Пълно съгласие във ВСС за квотите | StandartNews.com

С пълно съгласие – 23 гласа "за" от 23-ма присъстващи, членовете на Висшия съдебен съвет се разделиха – според конституционните изисквания, на съдийска и прокурорска квота. Те се обединиха около това всички членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, влезли в Съвета като съдии, да отидат в съдийската колегия.

В прокурорската отиват работилите преди избора им за съдебни кадровици като прокурори, следователи и адвокати. Така Висшият съдебен съвет ще може да възстанови работата си, която беше временно замразена до приключване на процедурата по разделяне на две колегии.

Разделянето на ВСС беше консенсусно и обективно. Това заяви правосъдният министър Екатерина Захариева на излизане от заседанието на ВСС, на което бе проведено гласуването, съобщава „Фокус" .

Във връзка с избрания критерий, разпределението по колегии да става въз основа на последната месторабота на магистратите, правосъдният министър заяви: „Най-доброто и обективно решение беше възприемането на критерия по последна месторабота. Разбира се, когато става въпрос за тримата колеги адвокати, членове на ВСС, ако беше избран друг критерий, например професионален опит, щяха да станат ужасно много спорове".

„Два дена след влизането на промените в сила, членовете на ВСС успяха с пълно единодушие да се разделят на две колегии и започнаха от сега да уточняват кога да разпределят висящите процедури по дисциплинарни производства, конкурси и всички правомощия по назначенията и кариерното развитие на магистратите, съответно дисциплинарната отговорност по колегии", обясни още правосъдният министър.

Тя уточни, че този състав на ВСС сам е взел решението как да се раздели, но във влезлите в сила законови промени, при гласуването в парламента на следващите членове на съвета, е предвидено народните представители да се съобразяват с професионалната квалификация на кандидатите и ще ги избират по колегии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай