От БНБ са изискани всички указания, давани на квесторите на КТБ

От БНБ са изискани всички указания, давани на квесторите на КТБ | StandartNews.com

От БНБ са изискани абсолютно всички указания, които всички длъжностни лица в банката са давали на квесторите на КТБ. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди днешното заседанието на Висшия съдебен съвет, цитиран от БГНЕС.

"Ние разполагаме с немалка част от тях, но просто в момента сме изискали всички, за да сме сигурни, че това, което ни е дадено е това, което е дадено като указания на квесторите. Известни са ни указанията, които са дадени по отношение на влоговете и за това кои, според становище на длъжностни лица от банката, би следвало да се третират като преференциални и кои не", обясни Цацаров.

"На този етап, след като Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство, очевидно е преценено, че основания за отговорност има", каза Цацаров и посочи стъпките на разследването.

Така трябва да се прецени: първо депозити с преференциални лихви. "Имаме лихви, които са стигали до 9,8%", заяви той. След това трябва да стигнем до втори въпрос: От всички тези преференциални влогове за кои е упражнено правото да бъдат развалени договорите, ако приемем, че такова право съществува. И от всички договори, за които е извършено такова разваляне, например с едностранно предизвестие - има ли такива, очевидно има, които са преценени от квесторите, че са превърнати от преференциални в нормални влогове, които следва да бъдат гарантирани. И съответно подадени ли са те към Фонда за гарантиране на влоговете и дали фондът е изплатил обезщетения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай