Остър сблъсък между магистрати и правосъдния министър, причината

Считано от 27 юли, ако законът не бъде променен, ще бъдат блокирани всички дела

Остър сблъсък между магистрати и правосъдния министър, причината | StandartNews.com

Шефовете на седем прокуратури в София настояват за удължаване срока за закриване на специализираното правосъдие. Мотивите им са, че сегашният срок - 27 юли, не е достатъчен за завършване и предаване на всички започнати дела, предаде БНТ.

Днес пленумът на Висшия съдебен съвет изслуша ръководителите на прокуратури в София по инициатива на прокурорската колегия на съвета.

"Проблемите се изразяват в това, че считано от 27 юли, ако законът не бъде променен, ще бъдат блокирани всички дела, по които работим в момента, тъй като до този момент всички магистрати и съдебни служители ще бъдат преназначени. След изтичане на този тримесечен срок имаме седемдневен срок да предадем всички дела и преписки. На практика ще се окаже така, че няма да има нито административни ръководители, нито магистрати, нито съдебни служители, които да извършат тази дейност. Единственият начин да се разреши този проблем е да се удължи срокът, в който спецорганите да бъдат закрити", каза Ивайло Ангелов - административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура .

Магистратите предлагат буферен период от 6 месеца за завършване и предаване на всички дела, започнати в в спецправосъдието.

Към момента няма формулирано предложение за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието, реагира министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

"Към настоящия момент приетият закон е много ясен - предвижда тримесечен период, в който ръководителите на закритите специализирани съдилища и прокуратури да организират предаването на висящите и приключилите дела. Това, което чухме през последните няколко седмици, са различни твърдения за невъзможност на изпълнение на закона и твърдения за непълноти", каза Йорданова.

Магистратите се аргументираха, че зададеният срок няма да им стигне за приключване и предаване на всички започнати дела. "На всеки въпрос има законодателно решение, въпрос е на организационна работа", коментира Йорданова.

Възможно е да необходима промяна в правилата, приети от пленума на ВСС и прокуратурата за организацията на въпросните дела.

"Закриването на съдебни органи не е лесна задача, изисква много сериозна и прецизна организационна работа, но това е нещо, което трябва да бъде свършено. Към настоящия момент няма формулирано и внесено законодателно предложение за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието", каза министърът.

Има предложение за организиране на работна група между правосъдния министър и ръководителите на прокуратурите

"Ние сме отворени за разговор и дебатът ще продължи. Аз обаче очаквам този период да не бъде в бездействие, а да бъде предприето всичко за изпълнение на закона", заяви Йорданова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай