Четвъртък,

Остър сблъсък между магистрати и правосъдния министър, причината

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
2904
Остър сблъсък между магистрати и правосъдния министър, причината
A
A
A

Шефовете на седем прокуратури в София настояват за удължаване срока за закриване на специализираното правосъдие. Мотивите им са, че сегашният срок - 27 юли, не е достатъчен за завършване и предаване на всички започнати дела, предаде БНТ.

Днес пленумът на Висшия съдебен съвет изслуша ръководителите на прокуратури в София по инициатива на прокурорската колегия на съвета.

"Проблемите се изразяват в това, че считано от 27 юли, ако законът не бъде променен, ще бъдат блокирани всички дела, по които работим в момента, тъй като до този момент всички магистрати и съдебни служители ще бъдат преназначени. След изтичане на този тримесечен срок имаме седемдневен срок да предадем всички дела и преписки. На практика ще се окаже така, че няма да има нито административни ръководители, нито магистрати, нито съдебни служители, които да извършат тази дейност. Единственият начин да се разреши този проблем е да се удължи срокът, в който спецорганите да бъдат закрити", каза Ивайло Ангелов - административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура .

Магистратите предлагат буферен период от 6 месеца за завършване и предаване на всички дела, започнати в в спецправосъдието.

Към момента няма формулирано предложение за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието, реагира министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

"Към настоящия момент приетият закон е много ясен - предвижда тримесечен период, в който ръководителите на закритите специализирани съдилища и прокуратури да организират предаването на висящите и приключилите дела. Това, което чухме през последните няколко седмици, са различни твърдения за невъзможност на изпълнение на закона и твърдения за непълноти", каза Йорданова.

Магистратите се аргументираха, че зададеният срок няма да им стигне за приключване и предаване на всички започнати дела. "На всеки въпрос има законодателно решение, въпрос е на организационна работа", коментира Йорданова.

Възможно е да необходима промяна в правилата, приети от пленума на ВСС и прокуратурата за организацията на въпросните дела.

"Закриването на съдебни органи не е лесна задача, изисква много сериозна и прецизна организационна работа, но това е нещо, което трябва да бъде свършено. Към настоящия момент няма формулирано и внесено законодателно предложение за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието", каза министърът.

Има предложение за организиране на работна група между правосъдния министър и ръководителите на прокуратурите

"Ние сме отворени за разговор и дебатът ще продължи. Аз обаче очаквам този период да не бъде в бездействие, а да бъде предприето всичко за изпълнение на закона", заяви Йорданова.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички