Оставиха зад решетките убийците на Орхан Изиров

Оставиха зад решетките убийците на Орхан Изиров | StandartNews.com

Благоевград. Постоянна мярка „задържане под стража" постанови благоевградският окръжен съд за двамата убийци на петричкия бизнесмен Орхан Изиров късно в събота. Той бе намерен застрелян на 14 януари вечерта край пътя между селата Първомай и Кавракирово.

28-годишният Радослав Валеов, който е от симитлийско село, и аверът му Георги Георгиев от санданското село Склаве бяха оковани с белезници на ръцете и вериги на краката. Така двамата предполагаеми извършители на кървавото престъпление се явиха в съда. Охраняваха ги десетина служители на „Съдебна охрана".

Обвиняемите са направили самопризнания за убийството. В събота Георги признал и къде са скрили оръжието на престъплението – боен пистолет. Той бил заровен в покрайнините на Благоевград. Стана ясно, че извършителите дължали 5000-6000 евро на Изиров, който напоследък ги притискал да му се издължат. Обадили му се по телефона в деня на убийството и уговорили да се срещнат между двете петрички села. След кратък разговор Радослав гръмнал почти от упор бизнесмена, докато съучастникът му бил встрани. Пистолетът е осигурен от Георги. Пред своя адвокат Радослав казал, че бил помолен от приятеля си да му направи една услуга и той се съгласил. И двамата са криминално проявени, били са в гръцки затвор за наркотици и грабеж. В съда дойдоха с качулки, които поставиха върху лицата си, за да не бъдат снимани от репортерите. Никой не даде официална информация на медиите през целия съботен ден – нито от прокуратурата, нито от полицията. Някои обаче научиха за гледането на мярката за неотклонение на двамата убийци от свои източници и успяха да присъстват. В последната си дума пред съдия Атанас Маскръчки Валеов поиска „по-леко наказание". Уточнено му бе, че в момента се гледа мярката му за неотклонение и той пожела по-лека мярка. Георгиев също помоли съдията за мярка, която да е различна от „задържане под стража". Съдия Маскръчки обаче постанови най-тежката мярка за неотклонение и за двамата обвиняеми. Решението му може да се обжалва в срок пред Софийски апелативен съд.

Престъплението бе разкрито, въпреки че извършителите не бяха оставили никакви следи на мястото на екзекуцията.
Убитият Орхан Изиров е добре познат в Петричко. Официалният му бизнес е хотелиерство - той е имал къща за гости в родното си село Яворница и заведение. В южния град обаче се говори, че имал страст към хазарта и залагал големи суми. Занимавал се и с дрога. През юли 2013 г. е осъден условно за разпространение на два вида наркотични вещества с общо тегло почти 300 грама. Стойността на дрогата е била малко над 14 000 лева. Тогава Окръжен съд – Благоевград одобрява постигнатото споразумение между Изиров и прокуратурата и го осъжда на 1 година и 11 месеца затвор с 4-годишен изпитателен срок. Бизнесменът живееше на улица „Дунав" №11 в Петрич със съпругата си, която е учител по физика в петричка гимназия, и дъщеря си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай