Наш съд удари руски имотни интереси в София

С решението се блокира сделка по прехвърляне на собствеността на Дома на Москва в столицата

Наш съд удари руски имотни интереси в София | StandartNews.com

Източник: Уикипедия

Български съд блокира сделка с руско имущество в центъра на София, съобщава "Юроактив". Това е първо директно прилагане на санкциите на Европейския съюз срещу Русия.

С решението се блокира сделка по прехвърляне на собствеността на Дома на Москва в столицата. То е знаково, защото отваря пътя за конфискуване на руската почивна база в курорта Камчия, която също е собственост на Москва.

"Макар град Москва да е град с федерално значение, независимо от това, че има статут на местно административно образувание в рамките на Руската федерация с автономно самоуправление, независимо, че има собствен бюджет, имущество и хазна, съдът намира, че новият едноличен собственик на капитала на българското дружество е правен субект, който попада в обхвата на санкциите", гласи решението на Софийския административен съд във връзка с Дома на Москва.

До момента имаше съмнения, че имуществото на Москва у нас може да бъде санкционирано по силата на европейския регламент от 2014 г. Руската столица има автономно управление и се смяташе, че не попада под санкциите на ЕС. Настоящото съдебно решение обаче оборва тези аргументи.

От делото става ясно, че московските власти са се опитали да извършат вътрешна сделка по прехвърляне на собствеността на представителната сграда на руската столица в София.

Предишният собственик на имуществото е "Московски културно-делови център - Дом на Москва в София" ЕООД - българска фирма, контролирана от Москва. Тази компания се опитва да прехвърли имуществото директно на руска институция - Държавно автономно учреждение (ДАУ) на град Москва "Московски дом на съотечественика".

Защитата на руската институция твърди, че уставът на Москва изрично разграничава имуществото, което е собственост на руската столица от това, което е собственост на Руската федерация.

Сделката обаче е блокирана от Търговския регистър и руската страна е обжалвала пред Софийския градски съд. Съдът потвърждава на две инстанции, че имуществото на руската столица в България попада под санкциите на ЕС.

Съгласно окончателното решение на Софийския апелативен съд общината в Москва е юридическото лице, контролирано директно от Руската федерация.

В окончателния съдебен акт се посочва, че независимо от това, че Москва е град с федерално значение, тя е столица и част от Руската федерация.

По информация на представителството на Москва в София Домът на Москва в София се намира на гърба на Руската църква. Тя е построена преди 140 години като Руска императорска дипломатическа служба в столицата ни.

От 1917 г. до 1976 г., с кратки прекъсвания, това е била представителната сграда на Съветското посолство в София. През 2003 г. сградата е посетена от руския президент Владимир Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай