Наредиха на Ревизоро да провери ТЕЦ Бобов дол

В 15-дневен срок той трябва лично да извърши проверка на инсталациите за горене

Наредиха на Ревизоро да провери ТЕЦ Бобов дол | StandartNews.com

Предвид голямата обществена значимост на проблема свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията, Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите в 15-дневен срок лично да извърши проверка на инсталациите за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“  и да представи обобщен доклад. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Проверката следва да бъде извършена лично от министъра, с оглед на правомощията и задълженията му, респективно тези на подчинените му структури по чл. 8 ал.1 , чл. 9 , чл. 10 ал.1 т.1-5, чл. 11 ал. 1 т. 2 -5 , чл. 120 и чл. 129 ЗООС и чл. 67 - 75 ЗУО.

Възлагането на проверката е и с оглед постъпилите по служебен път резултати от извършена на 30 март 2020 г. от РИОСВ-Перник проверка на ТЕЦ „Бобов дол“, разпоредена от Районна прокуратура – Дупница във връзка с информациите за възобновяване горенето на отпадъци.

Министърът на околната среда и водите следва  лично да провери и да докладва:

- изпълнени ли са изискуемите условия за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД и дали в инсталациите на същия се горят само и единствено такива съобразно издаденото комплексно разрешително;

- монтирано ли е предвиденото в комплексното разрешително оборудване (пречиствателни съоръжения - филтри , автоматични системи за извършване на собствени непрекъснати измервания и т.н.);

- съответства ли фактическото състояние на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД на всички условия залегнали в комплексното разрешително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай