Магдалинчев потвърди: Има инфо от САЩ за Миталов

Скандалният случай със съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е от 5 февруари

Магдалинчев потвърди: Има инфо от САЩ за Миталов | StandartNews.com

От Съдийската колегия на ВСС поискахме допълнителна информация и през март постъпи писмо с поверителни данни от представители на Държавния департамент на САЩ по случая със съдия Андон Миталов. Това потвърди пред БНТ представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

Скандалният случай със съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е от 5 февруари. Тогава от Държавния департамент на САЩ дойде информация, че му е забранено да влиза в страната.

Миталов се прочу, след като пусна обвинения в шпионаж русофил Николай Малинов да отиде в Русия , за да получи орден от руския президент Владимир Путин. ВСС веднага взе решение да поиска от прокуратурата, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Държавния департамент всички възможни данни, засягащи Миталов.

Данните са предадени и на дисциплинарния състав във ВСС, разглеждащ искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов. Основанията за отправяне на предложението за отстраняване на магистрата са, че разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната, е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари.

Съдилищата работеха и по време на извънредното положение, само че не се допускаше струпване на хора и делата се гледаха онлайн. Имаше графици на магистрати и съдебни служители, които да посещавт сградите. Достъпът беше съгласно изискванията на здравните власти. Допусна се възможността за онлайн достъп за дистанционно гледане на делата. Сега тази възможност е вече в закона и тя ще си остане, коментира Магдалинчев.

Показа се наяве, че електронното правосъдие и въобще управление има място в управлението на съдебната система и на държавата. От Съдийската колегия на ВСС решихме да продължим заседанията си онлайн, посочи Магдалинчев.

Има проект на Министерство на правосъдието който ще  осигури видеоконферентна връзка за 20 съдилища и 6 места за лишаване от свобода.

Сега неизбежно има натрупване на дела поради извънредното положение и мерките, които се взеха с графика и дежурства се стигна до известно натрупване на дела. Но още от април ние започнахме да образуваме преписки в дела, да се изпращат книжа. Има едно натрупване, но системата ще заработи. През две, три дела сега ще се прави дезинфекция на залата, каза Магдалинчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай