Магдалинчев: Л.Панов се държи непочтено

Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев отвърна на поредната политическа изява на Панов

Магдалинчев: Л.Панов се държи непочтено | StandartNews.com

"Изявата на Лозан Панов е пълен абсурд, милицонерска реторика, за която той говори, Народен съд и така нататък. Тогава, когато не ти отърва нещо, когато не ти е изгодно едно решение, не можеш да не търсиш първо вината и причините в себе си и тогава да вземеш една или друга позиция и да правиш едни или други изводи". Така представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев коментира интервю, дадено от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов специално за сайта "Дневник" на подсъдимия Иво Прокопиев, съобщи "Правен свят". В него "съдия №1" излива поток от агресия, обвинения и откровени доноси спрямо предствители на всички възможни власти в държавата, в това число народни представители, съдии, прокурори, главния съдебен инспектор и членове на кадровия орган.

Всичко това идва по повод отстраняването му като стопанин на Съдебната палата в София заради това, че допусна заснемането на скандален чалга-рап клип в нея, с участието на разголени момичета и гангстери с пистолети.

В интервюто си Панов директно напада съдиите от Върховния административен съд (ВАС), при това поименно, заради решението им да не уважат искането му за образуване на дисциплинарно производство срещу председателя на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушева заради делото срещу подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Панов атакува състава от върховни съдии, решили не в негова полза, на личностна основа и с откровени елементи на клюки и коментари относно кариерното им развитие. Атака отнася и председателят на ВАС Георги Чолаков.

Председателят на ВКС обвинява и колегите си от ВСС, както и главния съдебен инспектор Теодора Точкова, в зависимости от представителите на останалите власти, като специална атака е отредена и на народните представители.

В словесната битка на председателя на ВКС с въображаемите му врагове отново не е пожален и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, както и настоящият такъв Иван Гешев.

Единствената, която получава похвала от председателя на ВКС, е колежката му във ВСС Атанаска Дишева, която още от първия ден на встъпването си като кадровик е отявлен негов съмишленик по всички възможни въпроси, без никакво изключение.

Ето мнението на представляващия ВСС Боян Магдалинчев за поредната политическа провокация на председателя на ВКС:

"В цялото интервю на г-н Панов, както винаги, си проличава стремежът за неговата невинност по който и да е въпрос. Нищо по-различно от това, което винаги е правил. Виновен за заснемането на клипа в Съдебната палата му е ВСС, виновен му е продуцентът на клипа г-н Митев, виновни са всичко останали – охраната, хората, които са в Съдебната палата. Той никога не сочи някаква своя отговорност. Едиствената вина, за която той говори, е че фактически има собствена позиция по въпроса", коментира Магдалинчев във връзка с опитите на Лозан Панов да прехвърли вината за скандала в Съдебната палата на някой друг, вместо да се извини за грешката си.

"Би следвало всеки един нормален юрист, да не говорим председател на ВКС, да знае, че постановените съдебни актове могат да се коментират, но в никакъв случай не могат да се нападат магистратите – просто ей така, защото на него не му е изгодно или не приема решението. Съдебният акт се уважава. Позволено е да се коментира, само че без да се нападат персонално членовете на съдебния състав. Това е съдебн акт. Най-малко председателят на ВКС може да заема такава позиция по отношение на съдебния състав", каза представляващият ВСС във връзка с атаките на Панов срещу конкретни съдии от ВАС, решили не в негова полза делото за дисциплинарката на Георги Ушев.

Във връзка с реплики от интервюто на председателя на ВКС, в които той си позволява да квалифицира поведението на настоящия и бившия главен прокурор като "мутренско", Магдалинчев заяви: "Това е поведение не се нуждае даже от коментар. Такива изрази не отиват на нито един магистрат, да не говорим отново за председател на ВКС".

Представляващият даде коментар и относно поредните внушение от страна на Панов, че колегите му в кадровия орган са зависими от управляващите."Ако някой следеше внимателно дебата от миналия четвъртък пред Пленума, аз ще кажа, че именно колегите, които са членове на ВСС, са от изборната квота, а не от парламента, за които той обикновено говори, че са политически представители, което е пълен абсурд. Това е просто парламентарна квота. Една част именно от съдиите, избрани от професионалната квота, взеха най-категорично отношение за неговите качества. За това, че той отдавна е абдикирал. Погледнете и колегата Шекерджиев, и колегата Мавров, които са съдии от ВКС. Те го познават очевидно по-добре, защото допреди да дойдат в Съвета, те бяха в този съд, където той е ръководител. Имат непосредствени впечатления какво работи той, как се справя, ходи ли на работа, не ходи ли и т.н. И колегата Димитрова каза същото. Те не са излъчени от парламента. Те са хора, които са избрани от съдиите. Те казаха категорично, че това поведение на г-н Панов е непочтено, очудващо и стряскащо за всички юристи и магистрати. Те казаха, че той е човекът, който отдавна е абдикирал от своите задължения като председател на ВКС. Всички са виновни, според него, целият ВСС, само че все повече се увеличава кръгът от членове на Съвета, които заемат позиция относно това как той изпълнява своите задължения и доколко ги изпълнява въобще", каза Магдалинчев.

"Изявата на Лозан Панов е пълен абсурд, милицонерска реторика, за която той говори, Народен съд и така нататък. Тогава, когато не ти отърва нещо, когато не ти е изгодно едно решение, не можеш да не търсиш първо вината и причините в себе си и тогава да вземеш една или друга позиция и да правиш едни или други изводи. Още по-абсурдно е да коментира и да опреличава ситемата като "блато", пълно с "алигатори", цитирайки британския депутат. По същество имайки предвид цялата система и в частност ВСС. Някак си абсурдно, некоректно и непочтено е. Първо – нека чисто човешки г-н Панов да погледне себе си и да прецени какво е направил, работил ли е, не е ли свършил нещата, защото като че ли неговото присъствие реално не се забелязва във ВСС. Така беше, ако си спомняте, и когато коментира и одита на системата за случайното разпределение на дела. Тогава той каза, че е задължение на ВСС да изготви правилата изобщо за случайното разпределение на делата и внедри системата. Когато му казах, че и той е член на ВСС и то член по право, председател на Съдийската колегия на ВСС, аз го попитах – вие нещо правители ли. Той тоговори, че това не е негово задължение по отношение на системата за случайно разпределение на дела, а на ВСС, с което на практика казва, че няма никакво отношение и участие, както и никакво реално присъствие в Съвета", обобщи коментира накрая представляващият ВСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай