Босът на ТАД: Ще свалям правителството хаха

Спецпрокуратурата с нови доказателства срещу ТАД

Босът на ТАД: Ще свалям правителството хаха | StandartNews.com
Хакерът Кристиян: Започваме! Ае да думкаме НАП Спецпрокуратурата показа нови доказателства срещу ТАД

Започваме! Ае да думкаме НАП. Това пише хакерът Кристиян Бойков на 22 март 2019 г. в секретния чат на приложение „Telegram, инсталирано на личния му телефон. На 14 април обявява: НАП тая вечер си заминава.

Разпечатки от комуникацията показват действията 20-годишния Кристиян по източването на базата данни от НАП и публичното разпространение на личните данни на над 5 милиона българи и фирми. Също така потвърждават, че именно той стои зад потребителското име "John Doe", с което се подвизава в чата и доказват, че заедно с шефа му Иван Тодоров са "гонили" фирми, атакувайки сигурността им, за да ги принудят да им станат клиенти.

ВИЖ ОЩЕ: Кристиян в чат с шефа си: "Тая вечер НАП заминава"

Разпечатките доказват, че собственикът на ТАД груп Иван Тодоров не просто е бил наясно с действията на Кристиян, но и му е поръчвал какво да направи. В разговор между тях в чат групата „tad cyber team“ още на 3 март Иван Тодоров пише: "Ще свалям правителството хаха".

Това са част от новите доказателства, които спецпрокуратурата разпространи днес, за да няма спекулации относно действията й, тъй като защитата на двамата обвинени в кибертероризъм твърди, че на невинни, а Тодоров е несправедливо оставен в ареста. Апелативният спецсъд отмени вчера гаранцията от 100 000 лв. на Тодоров и го върна зад решетките.

Ето какво съобщи днес Специализираната прокуратура:

На 08.08.2019 г. Апелативният специализиран наказателен съд не уважи искането на прокуратурата за разглеждане при закрити врати на мярката за неотклонение на обвиняемия Иван Тодоров . Пред въззивната инстанция Апелативната специализирана прокуратура представи нови доказателства - протоколи от разпити на свидетели, експертни справки, както и други документи, имащи пряко отношение към предмета на доказване. След като съобрази събрания доказателствен материал съдът прецени, че са налице предпоставките на чл.63 от НПК и наложи на обв. Тодоров най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

ВИЖТЕ ДОКУМЕНТИТЕ ПРЕДОСТАВЕНИ ОТ ПРОКУРАТУРАТА: Застрахователни дружества Разпити резюме Справки Телеграм Тодоров

Припомняме, че Иван Тодоров бе задържан при пристигането си в РБългария на Летище София, като Специализираната прокуратура му повдигна обвинение за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК. Към наказателна отговорност са привлечени Кристиян Бойков за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК и Георги Янков за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК.

Извършеното престъпление разкрива изключително висока степен на обществена опасност предвид настъпилите вредни последици и други отегчаващи обстоятелства. От сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, а в общодостъпен сайт във файл „NE SE CHISTIIIIIII“ са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности /три имена, ЕГН и заемана длъжност/. Засегната е информационната сигурност на десетки търговски дружества и държавни органи.

В края на миналата седмица, след внесено искане от СпП по реда на чл.64 ал.1 от НПК, обвиняемият Иван Тодоров беше освободен от Специализирания наказателен съд срещу парична гаранция в размер на 100 000 лева. Срещу определението на съда беше депозиран протест от страна на държавното обвинение и жалба от защитника на обвиняемото лице с искане за по-лека мярка за неотклонение.

На 01.08.2019 г. с оглед големия обществен интерес и след разрешение от наблюдаващия прокурор, Специализираната прокуратура оповести част от събраните по досъдебното производство доказателства. Към този момент същите вече са били представени и обсъдени от СпНС в хода на производството по чл.64 ал.1 от НПК.

В съответствие с чл.41, ал.2 от КРБ, Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура считат, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не се засягат чужди права. Представянето на данни и/или доказателства, част от досъдебни производства е възможност за обществото да си изгради правилна преценка за обосноваността на наказателното преследване по казуси предизвикващи голям интерес. Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура ще спазват, както и до момента презумпцията за невиновност и няма да оповестяват информация, която би застрашила хода на наказателното производство. Водени от това разбиране, при абсолютно спазване на закона ще продължим да информираме обществеността по въпроси, представляващи голям обществен интерес. Българските граждани имат право да знаят.

Предвид изложеното и след разрешение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от НПК /който в хода на досъдебното производство единствено може да даде разрешение за разгласяване на информация от същото/, представяме част от доказателствения материал по досъдебно производство № 142/2019 г. по описа на СО – СП. С цел максимална коректност и избягване на инсинуации за въздействие върху съда, това става след обсъждането им от АпСпНС. Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай