Костадинов осъден от журналист, тайната падна чак сега

Той е осъден да плати 5 хил. лева обезщетение на журналиста от Нова Васил Иванов

Костадинов осъден от журналист, тайната падна чак сега | StandartNews.com

Костадин Костадинов е осъден да плати 5 хил. лева обезщетение на журналиста от Нова телевизия Васил Иванов за клеветнически твърдения, които е отправил към него през май 2020 г. във Фейсбук. Решението на съдия Гергана Коюмджиева е от 12 май тази година, но става известно сега, пише "24 часа". 

Повод за процеса, по който са правени няколко експертизи и са разпитани и няколко свидетели, са обидни твърдения на лидера на "Възраждане" срещу журналиста. През април 2020 г. Васил Иванов прави телевизионен репортаж по повод отказа на "Възраждане" да върне държавната си субсидия въпреки публичните обещания на Костадинов. Иванов казва, че няма законови пречки това да стане и снимал председателя на "Възраждане" пред новата му къща до брега на Варненското езеро.

Оказва се, че освен телевизионната камера, снимал и съпартиецът на Костадинов - Цончо Ганев, само че с телефона си. Той е разпитан по делото.

И така след излъчването на репортажа във Фейсбук профил на Костадинов на 6 май 2020 г. със заглавие: "Без цензура-Разтърсващи факти“ се появява видео. В него журналистът и материалът са наричани "поръчкови". Васил Иванов е определен като "зависим от системата и от тези, които му плащат да прави нереалистични и подвеждащи материали.

Пак в същото видео се твърди, че Васил Иванов бил казал: „при гербаджиите се наведох“.

Допълнителна експертиза обаче установява, че във видеото са монтирани субтитри, които нямат нищо общо с разговора, който се състоял между двамата. Има обективно разминаване между текста на субтитрите във видеото и съдържанието на записания разговор. На записа се повтаря три пъти една и съща реплика „При гербаджиите се наведе“, докато на кадъра е изписано „При гербаджиите се наведох“. Вещото лице сочи в експертното заключение, че фразата „При гербаджиите се наведе“ е недовършена, отрязана и това се установява от интонацията на гласа. В публикуваното видео има откъси от истинския репортаж, но друго съдържание.

Направена фонетична експертиза установи, че в 21:46 минута на изследвания запис е констатирана следната реплика на Васил Иванов: „При ГЕРБ, при гербаджиите се наведе“, като глагола е употребен в трето лице, единствено число, при визиране на трето неприсъстващо лице.

От показания на свидетел очевидец, който е работел с Васил Иванов, се установовило, че изразът е по повод бивша шефка на Иванов, заради която преди време ищецът е напуснал Нова телевизия.

В публикуваното от ответника Костадинов видео, обаче, се съдържа изписан с бели букви на черен фон текст: „Репортерът на Нова ТВ – Васил: - При гербаджиите се наведох“, като по този начин е придаден вид, че ищецът е изрекъл този израз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай