Отнемат 14 млн. от авери на Божков и Цв. Василев

Антикорупционната комисия внася исковете в съда

Отнемат 14 млн. от авери на Божков и Цв. Василев | StandartNews.com

Искове за конфискуване на 14 млн. лв. от авери на Васил Божков и Цветан Василев внася Антикорупционната комисия.

В периода 15 юли – 31 август 2020 г. КПКОНПИ проведе шест редовни заседания, на които взе решения за внасяне на искови молби в окръжни съдилища в страната за отнемане на незаконно придобито имущество на обща стойност 52 839 107.40 лв., съобщиха от комисията.

На заседанието на 15 юли 2020 г. са приети решения за внасяне на искови молби в размер на 13 851 321.52 лв. Две от тях са внесени в Софийски градски съд. Едната е срещу Веселин Денков, на стойност 11 686 736.53 лв., като в исковата претенция са включени и 7 недвижими имота. Денков е обвинен от прокуратурата, че като съучастник и с цел да набави имотна облага, е принудил чрез заплаха Станка Марангозова да поеме имуществено задължение, а друго лице, против волята му – да подпише като поръчител запис на заповед.

Втората искова молба е срещу Лазар Карадалиев, срещу когото е повдигнато обвинение от прокуратурата за участие в организирана престъпна група. След извършена проверка от КПКОНПИ е установено несъответствие в имуществото на лицето, въз основа на което се претендира отнемане в полза на държавата на сумата от 81 000 лв.

В Софийски градски съд е внесен и иск срещу Здравко Босаков и свързани с него лица на стойност 888 505.59 лв. Той е обвинен от прокуратурата за това, че през 2013 г. е получил пари и е извършил финансови операции, за които парични средства е предполагал, че са придобити от тежко умишлено престъпление, като деянието е извършено по поръчение на организирана престъпна група с ръководител Цветан Василев. В иска на КПКОНПИ пред съда се претендира стойността на автомобил „Тойота Ленд Крузър“, апартамент в София, масивна двуетажна пристройка в с. Славовица, обл. Пазарджик, дружествени дялове, пазарната стойност на отчуждено движимо имущество, както и суми от банкови сметки.

Други искове

На заседанието от 22 юли 2020 г. са взети решения за предявяване на искове в общ размер на 9 066 211.44 лв. Пред Окръжен съд – Бургас е предявен иск срещу Алекси Трифонов, участник в организирана престъпна група с Миню Стайков. Прокуратурата е повдигнала обвинение за това, че в периода 2009 – 2018 г. Трифонов е държал акцизни стоки без бандерол (цигари), чиято стойност е в размер на 3 798 750 лв. На същото заседание Комисията реши да бъдат внесени искови молби в Окръжен съд – Варна, Окръжен съд – Силистра, Окръжен съд – Търговище и Окръжен съд – Разград, срещу различни лица, обвинени в извършването на данъчни престъпления.

Пред ОС – Силистра се претендира и отнемане на имущество от Евгения Мутавчиева и Тодор Тодоров, обвинени за участие в организирана престъпна група за получаване на пенсии от трети лица, без правно основание. Искът е в размер на 168 155.92 лв.

На 29 юли 2020 г. КПКОНПИ взе решения за внасяне на искове в общ размер на 12 291 536. 47 лв. В Окръжен съд – Велико Търново е внесен иск на стойност 157 055.50 лв. срещу Васил Паскалев, обвинен в това, че през 2019 г. умишлено е улеснил извършването на телефонна измама.

На същото заседание Комисията взе решение за внасяне на искови молби за отнемане на имущество от Евлоги Станоев, Антон Станоев и Георги Станоев. Срещу Евлоги Станоев и свързани с него лица и фирми искът е внесен в Софийски градски съд и е на стойност 4 014 831.28 лв. Цената на иска е формирана от дружествени дялове на „Скалата-04“ЕООД, „Еста Трейд“ ЕООД, „Съни Естейт“ ЕООД, „Дрийм 2007“ ООД, „Астория Рент“ ЕООД, от пазарната стойност на недвижими имоти, както и от парични средства по банкови сметки. Срещу Антон Станоев и свързани с него лица и дружества е внесен иск в Окръжен съд – Благоевград на стойност 1 087 864.44 лв. Сумата е от дялове във фирмите „Джи Пи Груп-2010“ ЕООД, „Веджитейбълс“ ЕООД, „Фишленд България“ ЕООД, „Био Фрут-2014“ ЕООД, „Ем Комерс“ ЕООД, недвижими имоти, банкови влогове, складове, ниви, както и паричната равностойност на 3 леки автомобила – „Мерцедес“ CL 65 AMG, , „Мерцедес“ CLS, „Ауди“ А8  Quattro. Срещу Георги Станоев искът е внесен в Софийски градски съд и е на стойност  370 026.64 лв. Претендира се отнемане на дружествени дялове от „Гес 2010“ ЕООД, поземлени имоти, както и пазарната стойност на леки автомобили – „Мини Купър“, „Ленд Роувър Рейндж“, „Порше Кайен GTS“, „Мерцедес“ С 350. През месец май 2020 г. по искане на КПКОНПИ бяха наложени обезпечителни мерки срещу Евлоги Станоев, Антон Станоев и Георги Станоев. Лицата са обвинени от прокуратурата за участие в организирана престъпна група за разпространение на акцизни стоки без бандерол и за пране на пари. Запорите и възбраните бяха постановени от Софийски градски съд, Окръжен съд – Бургас и Окръжен съд – Благоевград, по искане на Комисията.

Срещу Борис Аврамов е внесен иск за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, в Окръжен съд – Бургас, на стойност 3 223 999.96 лв. Аврамов е обвинен от прокуратурата за това, че в периода януари 2016 г. – юли 2018 г., е ръководел организирана престъпна група за изнудване.

 

Искова молба в Софийски градски съд е внесена срещу Атанас Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай