Хампарцумян спокоен за проверката в приватизацията

Той отговори в качеството си на бивш председател на Агенцията за приватизация

Хампарцумян спокоен за проверката в приватизацията | StandartNews.com

Нямам притеснения по повод проверката на приватизационните сделки през прехода от ДАНС и прокуратурата. По-големите приватизации по мое време са правени по един добър и прозрачен начин. Предприятията и сега са живи и работещи. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян пред БТВ.

Той отговори в качеството си на бивш председател на Агенцията за приватизация.

„Доста хора спекулират. 50 години социалистическо управление твърдеше, че предприятията принадлежат на народа. Изведнъж през 1990 година те фалират и стават собственост на различни хора. Това в очите на народа изглежда несправедливо. Не мисля, че 10 000 сделки могат и трябва да бъдат проверени, само част от тези, които са по-спорни. Те биха имали историческа стойност, но не и правен, защото давността е изтекла. Това се прави, защото има публичен интерес“, подчерта Хампарцумян.

„По отношение на Валутния борд, показа се, че е устойчив. Той послужи като една добра котва, когато трябваше да се справим с фалитите на банките. След като сме декларирали, че няма да преминем към различен курс на еврото - значи няма да го направим. Законът не го разрешава. Това е подкрепено от правителството. Нас трябва да ни интересува устойчивостта на българската икономика. Тя трябва да бъде адаптирана към променящите се условия на средата“, обясни банкерът.

„Опасенията на икономистите са силно хипотетични. Левът е свързан към еврото и законът го потвърждава. Рискът за България е да не се развиваме устойчиво, да не си подредим образователната система. Валутната система, собствеността на банките има значение, но то е вторично, спрямо други фундаментални промени, които биха се случили. Така че няма от какво да се притесняваме“, увери той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай