Калпакчиев застава на амбразурата за Лозан Панов

Съдията подготвя пуч срещу ВСС, който ще отнеме управлението на Съдебната палата от Панов

Калпакчиев застава на амбразурата за Лозан Панов | StandartNews.com

Шефът на Съюза на съдиите в България (ССБ) и съдия в Софийски апелативен съд (САС) Калин Калпакчиев подготвя пуч срещу Висшия съдебен съвет (ВСС), който е напът тази седмица да отнеме управлението на Съдебната палата в столицата от правомощията на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, съобщава "Правен свят".

Въпросът за прекратяването на стопанисването на Съдебната палата от страна на Панов бе обсъден за първи миналата седмица на заседанието на Пленума на кадровия орган, като мнозинството от членовете му се обединиха, че задачата трябва да бъде възложена на председателя на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева. Предстои повторен дебат по темата този четвъртък, като причините кадровиците да поискат да отнемат това задължение от председателя на ВКС е придобилият огромен обществен отзвук скандал със заснемането на клипа с голите момичета и гангстерските сцени именно в сградата на Съдебната палата.

Според източници на "Правен свят" в палатата, бившият член на ВСС и настоящ съдия Калин Калпакчиев е стартирал подписка сред магистрати и служители, настоявайки тя да бъде подписана от всички уведомени за нея, с която се цели разубеждаването на Пленума от подобно решение.

Деликатното в случая е, че голяма част работещите в Съдебната палата, които са притискани от председателя на ССБ да подпишат подписката, са в пряка кариерна зависимост от председателя на ВКС. Такива, например са съдии от САС и колеги на Калпакчиев, както и магистрати от СГС, които са били командировани от Панов, или предстоят решения за професионалното им развитие от Съдийската колегия, която той също председателства. Не по-малко чувствително е отношението на съдебните служители с председателя на ВКС, голяма част от които вече имат горчив опит с чистките, които той инициира през 2017 година.

"Правен свят" се опита да се свърже с председателя на ССБ Калин Калпакчиев за коментар относно организираното събитие, но безуспешно. Така за причините и възможните последици от евентуален отказ на съдии и служители да положат параф върху подписката, остава само да гадаем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай