Как отговори прокуратурата на въпроси в ЕП

Политическият и медийният натиск могат да попречат на работата на прокуратурата

Как отговори прокуратурата на въпроси в ЕП | StandartNews.com

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент разпространи отговорите на българските власти на 29 въпроса, зададени писмено от евродепутати от различни политически групи.

В отговорите си българската прокуратура отбелязва, че в последните две години е предприела действия за налагане на закона, невиждани от 1989 г. насам. Отчита се, че за първи път в последните десетилетия са били повдигнати обвинения на действащи министри и зам.-министри, наред с търсенето на наказателна отговорност и на други предполагаеми закононарушители, сред които са изброени Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи, Миню Стайков. Посочва се, че до края на миналата година е било иззето имущество за над три милиарда лева, за което има съмнения, че е придобито незаконно.

Прокуратурата заявява, че образува разследвания единствено съобразно закона, както и че изявленията на политици за избирателност и неравенство в това отношение са пряк опит за намеса в независимостта на държавното обвинение. Политическият и медийният натиск могат да попречат на работата на прокуратурата и да създадат истинска заплаха за наблюдението над върховенството на закона и за върховенството на закона в България, се посочва в отговорите.

Уточнява се, че по разследването у нас, открито по публикациите на испанското издание "Периодико", се очакват данни от испанската страна. Добавя се, че досега испанската страна не е предоставила възможност за пряка връзка между българските и испанските прокурори по случая, а това искане е било поставено от испанските представители, за да запознаят българските си колеги с данни от хода на следствието.

Прокуратурата съобщава, че не е приключила проверката на разпространените в медиите звукозаписи, за които се предполага, че са с гласа на премиера Бойко Борисов. Уточнява се, че се проверяват истинността на записите, както и съмненията за извършено престъпление.

Прокуратурата поднася извинения за съобщението, че закритото заседание в ЕП през август, посветено на нашата страна, е било описано в нейно съобщение като инициатива на българския главен прокурор. Уточнява се, че това е недоразумение, допуснато от пресслужбата на българската институция.

В отговорите на въпросите до изпълнителната власт се посочва, че правителството не ограничава по никакъв начин свободата на словото в страната. Допълва се, че заплахите срещу журналисти и срещу всеки друг у нас подлежат на проверка от МВР и прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай