Издирван в България двоен убиец се оказа в затвор в Узбекистан

12 години вече Илиян Тодоров се издирва от българското правосъдие

Издирван в България двоен убиец се оказа в затвор в Узбекистан | StandartNews.com

Илиян Тодоров, който бе осъден от Върховния касационен съд на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека "Соло", но в продължение на 12 години се укриваше от правосъдието, се намира в момента в затвор в Узбекистан. Това съобщиха специално за Dir.bg от прокуратурата на Република България.

36-годишният сега мъж е осъден на 5 години и 1 месец "лишаване от свобода" от Мирабадския районен съд за наказателни дела в Ташкент за документно престъпление - фалшив документ за самоличност, с който е заловен в узбекската столица през март т.г., опитвайки се да отпътува за Истанбул.

Тодоров се издирва с европейска заповед за арест и с червена бюлетина от Интерпол, след като успя да избяга от България преди да бъде оповестена окончателната му присъда от върховните магистрати през декември 2013 г. за отнемането на два човешки живота.

Жестокото двойно убийство бе извършено в ранните часове на 18 април 2009 година в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които току що е излязла от дискотека "Соло", която се намира на метри от Съдебната палата. След разменени реплики един от младежите вади нож и намушква трима от опонентите си. След това се качва на такси и изчезва. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

Извършителят е обявен за национално издирване. Два дни по-късно 22-годишният тогава Илиян Тодоров отива сам в полицията и се предава. Младежът обаче е с променена външност - изрусена коса, и изрязани до кожа нокти, за да не може да бъде взет биологичен материал. Оказа се, че баща му е един от партийните лидери на БСП в Перник. Срещу Тодоров бе повдигнато обвинение и делото влезе в съда.

На 9 декември 2011 г. съдия Румяна Ченалова от Софийски градски съд оправда обвиняемия, тъй като вината му не била доказана. Присъдата обаче бе подписана с особено мнение от едната съдийка в състава - Мария Дончева. Две седмици по-късно магистратите отхвърлиха и гражданските искове, предявени от родителите на двете убити момчета на обща стойност 850 хиляди лева. Съдия Ченалова пък оповести мотивите си чак след 4,5 месеца.

Така делото стигна до втора инстанция, но Илиян Тодоров вече бе на свобода.

Въпреки, че при процеса пред Софийския апелативен съд нови доказателства не бяха събрани, съдебният състав с председател Антоанета Данова, Лада Паунова и Вера Цветкова прецени, че Тодоров е виновен. В началото на април 2013 г. въззивният съд отмени решението на СГС и постанови, че обвиняемият заслужава доживотна присъда с право на замяна. Магистратите присъдиха по 150 000 лева обезщетение за семействата на убитите Кирил Въжаров и Васил Александров. 50 000 лева бяха присъдени на Кирил Димитров.

Илиян Тодоров пък не дойде на нито едно заседание по делото на втората инстанция. А когато на 4 декември 2013 година Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата му, се оказа, че двойният убиец вече е изчезнал безследно.

В продължение на 3 дни дежурни групи от "Охрана на съдебната власт" издирваха Тодоров, за да го въдворят в затвора. Бе направен оглед на жилището на родителите му, разпитани бяха съседи, но никой не го бе виждал. Родителите пък заявиха, че от година не поддържат контакт със сина си, защото им бил сърдит, че не го защитили в съда.

През следващите 10 години издирването бе безрезултатно. До март т.г., когато от Интерпол информират българската прокуратура, че Илиян Венциславов Тодоров е задържан на летището в узбекската столица Ташкент. Двойният убиец искал да се качи на полет за Истанбул, като е представил на граничните власти фалшив паспорт.

Изпратена е официална молба от прокуратурата на Република България за екстрадиция на Тодоров въз основа на европейската заповед за арест на Окръжната прокуратура в Пловдив и на молба на Върховната касационна прокуратура (ВКП) за установяване и временно задържане.

През юли държавното ни обвинение е уведомено, че исканото лице е окончателно осъдено за документно престъпление с присъда на Мирабадския районен съд за наказателни дела в Ташкент, като му е наложено наказание от пет години и един месец "лишаване от свобода".

От Генералната прокуратура на Узбекистан уточняват, че осъществяването на исканата от българската страна екстрадиция на двойния убиец от дискотека "Соло" ще се изпълни след изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода" в Узбекистан, т.е. средата на 2028 г.

От държавното обвинение допълниха, че Върховната касационна прокуратура е поставила отново въпроса за постановяване на решение по молбата за екстрадиция, но при условията на отложено фактическо предаване - до изтърпяване на наказанието по узбекистанската присъда. Подчертан е приоритетният характер на казуса и е поискано провеждането на консултации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай