Идея: Без наказание за пропял бандит

Идея: Без наказание за пропял бандит | StandartNews.com

През 1992 г. един от най-известните и вече покойни мафиоти от клана Гамбино в Ню Йорк - Джон Готи, известен още като Тефлоновия Дон, е осъден на доживотен затвор за поръчване на убийства. Готи е предаден от "дясната си ръка" - Салваторе Гравано, с прякор Сами Бика. Той дава показания срещу него и влиза в програмата за защита на свидетелите. През 1993 г. получава само 5 години затвор въпреки доказано извършените 19 убийства. Използването на сътрудничещи обвиняеми е един от инструментите, използван в САЩ, който позволява да се стигне до върховете на престъпните кланове.

Дайте на прокурорите си инструменти, за да свършат работа, препоръча преди три години заместник главният прокурор на Филаделфия Робърт Ливърмор при посещението си у нас. Тогава той посочи като пример фигурата на сътрудничещия обвиняем, която се използва в САЩ. Досега в нашия правен мир тя не съществуваше. Прокуратурата обаче предлага да бъде въведена при обвиненията в организирана престъпност с промяна в Наказателния кодекс. Това става ясно от законодателните предложения, изброени в публикувания вчера годишен доклад на прокуратурата за дейността й за 2015 г. Членове на организирана престъпна група да не бъдат наказвани, дори и да са участвали в извършване на престъпление, ако доброволно се предадат или разкрият цялата информация, която им е известна за групата, гласи предложението. В момента според НК не се наказва участник в престъпна група, ако се предаде или разкрие всичко, което му е известно, но преди да е извършено престъпление. Според прокуратурата това условие трябва да отпадне и да се помисли за въвеждане на института на сътрудничещ обвиняем. Оказва се, че във всички съвременни развити европейски правни системи това се използва като основен способ за доказване на престъпления, извършени от организирани престъпни групи, тъй като

най-добрите свидетели са самите членове на групите

Ако им бъде предложено да отпадне наказанието за извършеното от тях престъпление, те ще са мотивирани да "изпеят" всичко, което знаят за действията на групата. Така с показанията на хора на ниски нива срещу тези на по-високи позиции разследващите ще се придвижат нагоре по стълбата на престъпните организации. По този начин ще си осигурят вътрешна информация и доказателства.
Предложението на държавното обвинение в тази насока е обусловено и от констатираните проблеми точно по делата срещу организираната престъпност и корупцията. Според доклада оправдателните присъди по обвинения в корупция се увеличават. Най-голям е ръстът на оправданите по обвинения за участие в организирана престъпна група. В абсолютни цифри оправданите за организирана престъпност са 14 при общо 58 осъдени. От общо 312 осъдени за корупционни престъпления, 79 са оправданите. Според доклада най-лоши резултати в това отношение отчита Софийската градска прокуратура (СГП), която е компетентна по разследванията срещу министри, висши държавни чиновници и магистрати. По нейни обвинителни актове са оправдани най-много лица - 32. В същото време образуваните дела за престъпления от особен обществен интерес като организирана престъпност, корупция, злоупотреби със средства от ЕС, пране на пари, данъчни и финансови престъпления, трафик на хора и наркотици, са се увеличили спрямо предходните две години - 19 516, срещу 19 038 за 2014 г. и 15 872 за 2015 г. Въпреки това намалява броят на внесените в съд прокурорски актове и на обвиняемите лица.
Наказанията за подкуп зациклят, става ясно от доклада. Общият брой на внесените в съда дела е малък, 103, и то предимно за дребни престъпления, като опити за прикриване на нарушения по пътя. Осъдени за подкуп са 77 души, а 9 са оправдани. Според прокурорите "такова е било положението и през предходни отчетни периоди. Без да подценяваме важността на този вид корупция, очевидно е, че не тя представлява най-голямата заплаха за правовия ред в страната". Според прокуратурите този вид престъпност по-трудно се разкрива и доказва, особено на отговорни длъжностни лица.
Прокуратурата отбелязва, че се наказват

по-"лесните" от фактическа и правна страна престъпления

"Не се установява съответствие между структурата на регистрираната и на разкритата престъпност, от една страна, с тази на наказаната престъпност (т.е. на престъпленията, за които са внесени в съда прокурорски актове), от друга.
За липсата на задоволителни резултати срещу организираната престъпност и корупцията, не на последното място е отчетено, че през почти цялата изминала година ГДБОП не е изпращала никакви материали в прокуратурата. Малкото такива пък са били предимно за дребни квартални сделки с наркотици.
От държавното обвинение предлагат и промяна в Наказателнопроцесуалния кодекс. Според тях при разследване по дела за престъпления, извършени от организирана престъпна група, прилагането на специални разузнавателни средства трябва да бъде продължено до 10 месеца. Според сега действащите текстове срокът може да бъде увеличаван до шест месеца. Разследването на дейността на организираните престъпни групи има особености, твърдят от обвинението. Прокуратурата предлага да се създаде и нов член от НК. Той касае подкупни лица, упражняващи медицинска дейност.

Крадем, защото сме бедни и безработни

Високото ниво на безработица, концентрация на населението в големите градове и обезлюдяване на малките населени места. Това са основните криминогенни фактори, които определят нивото на престъпността в страната, според доклада на прокуратурата. И тъй като няма промяна в тези фактори и българите продължават да са все така бедни, а изоставените села са златна мина, това според прокуратурата означава, че тези фактори ще запазят интензивността си и реално криминогенната обстановка няма да се промени съществено по отношение на битовата престъпност. Все пак от държавното обвинение отбелязват, че за да има успешно противодействие на този вид престъпност, е необходимо увеличаване на полицейското присъствие и въвеждане на системи за видеонаблюдение. В доклада се отчита спад на престъпленията и увеличение на разкриваемостта. Според данни на МВР през 2015 г. са регистрирани общо 107 870 престъпления срещу 114 004 през 2014 година и 109 744 през 2013г. Процентно това показва спад на общата регистрирана престъпност с 5,4% между 2015 и 2014 година и с 1,7%, спрямо 2013 г. Нивото на разкриваемост се е увеличило с 4,4 пункта, спрямо 2014 г., и с 4,7 пункта спрямо 2013 г., отчитат още от прокуратурата. През изминалата година разкритите престъпления са 45 281 , докато през 2014 г. са 42 839 а през 2013 г. - 45 566. От данните става видно, че най-голям брой престъпления са тези срещу собствеността, които са 54,5% от всички регистрирани. Следват общоопасните с относителен дял 22,5%, а тези против личността са 3,9%.
В доклада е посочено също, че процесите в Близкия изток могат да доведат до активизиране на трансграничната престъпност по линия незаконно превеждане на лица през границата, трафик на хора и наркотици, контрабанда и изпиране на пари.

Разследващите полицаи да са висшисти

Разследващите полицаи да имат магистърска степен по "Право" и придобита професионална квалификация "юрист". Такива промени в Закона за МВР предлага прокуратурата. Това може да се прави по аналогичен начин на обучението на младшите магистрати в Националния институт на правосъдието. Така може в закон да се уреди задължителното първоначално обучение на новоназначените разследващи полицаи в МВР, твърдят от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай