Гледат делото "Костинброд" по съкратената процедура

Гледат делото "Костинброд" по съкратената процедура | StandartNews.com

София. Софийският градски съд реши да гледа делото за бюлетините от Костинброд по съкратената процедура, след като даде ход на делото днес. Делото ще се гледа по съкратената процедура без признаване на вина на бившия главен секретар на МС Росен Желязков и част от свидетелите няма да бъдат разпитвани пред съда.

По-рано днес от защитата поискаха обвинителният акт по делото за бюлетините от Костинброд да бъде върнат на прокуратурата за изясняване на "съществени процесуални нарушения". В новия обвинителен акт държавното обвинение е изяснило съдържанието и възможни форми на бездействия на Росен Желязков, но прокуратурата не е изяснила специалната цел и резултатността. Адвокатът на бившия главен секретар на МС - Трендафил Трендафилов поиска в случай, че съдът не се съгласи с това, алтернативно делото да се проведе по съкратена процедура, при която те са съгласни да не се разпитват някои от свидетелите и вещите лица, предаде БГНЕС.

Стандартнюз припомня, че Росен Желязков е обвинен в това, че не е упражнил контрол върху работата на служителите от администрацията към МС за печатането на 8 343 000 бюлетини за гласуване. Според прокуратурата са били грубо нарушени изискванията за съхранението на изборните листа и технологичния брак, получен при тяхното печатане.

Скандалът избухна в Деня за размисъл преди парламентарните избори през 2013 г. Тогава при спецакция по сигнал на Мая Манолова бяха открити близо 480 000 бюлетини в печатницата в Костинброд, дни след като всички изборни документи трябваше да са разпратени по избирателните секции. Над 350 000 от тях бяха определени като годни, което даде повод за спекулации, че се е подготвяла фалшификация или манипулация на резултатите от парламентарния вот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай