Гешев участва във форум на Европейската еврейска асоциация

Форумът е под надслов: „Свободата на живот. Без омраза. Право на пълноценен живот“

Гешев участва във форум на Европейската еврейска асоциация | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев участва в Годишната конференция на Европейската еврейска асоциация, която се провежда в гр. Будапеща, Унгария. Форумът е под надслов: „Свободата на живот. Без омраза. Право на пълноценен живот“.

Представители на европейски и международни организации, на институции от държавите членки на Европейския съюз и научната общност обсъждат възможностите за противодействие на нарастващите нива на антисемитизъм и зачестилите опити за налагане на езика на омразата, които поставят под риск гарантирането на правата на гражданите с оглед тяхната етническа и верска принадлежност. Участниците в конференцията се обединиха около общия ангажимент на всяка европейска държава да се противопоставя на проявите на антисемитизъм, които са несъвместими с основополагащите ценности на ЕС.

Председателят на Европейската еврейска асоциация равин Раби Марголин благодари на представителите на държавите членки на ЕС за полаганите съвместни усилия за гарантиране правата и свободите на еврейските общности на Стария континент. Вицепремиерът на Унгария Жолт Шемен подчерта ангажираността на страната му в осигуряването на среда, гарантираща правата на гражданите от еврейски произход, както и действията на властите по възпиране на проявите на антисемитизъм.

В рамките на дискусиите бе поставен акцент върху нуждата от съвместни действия на наднационално ниво. В изказването си Михаел Фрайлих, депутат в парламента на Кралство Белгия, отбеляза важността от регламентиране на противодействието на антисемитизма в националните законодателства. Европа трябва да преследва проявите на агресия срещу еврейските общности, не просто като идеология, но и като криминално престъпление, базирано на етнически и религиозни причини.

Главният прокурор Иван Гешев запозна председателя на Европейската еврейска асоциация Раби Марголин с позицията на Прокуратурата на Република България за нулева толерантност към антисемитизма и проявите на език на омразата, както и с изпратените в българския парламент експертни предложения за промени в Наказателния кодекс в частта за престъпленията срещу личността. В тази връзка двамата обсъдиха и възможността за съвместно организиране на Международна конференция, посветена на борбата с езика на омразата, която да се проведе в България.

В рамките на работното посещение в Будапеца главният прокурор Иван Гешев ще проведе и среща с унгарския си колега Петeр Полт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай