Гешев с предложения за ефективност на следствието

Моята цел е да възстановим престижа и достойнството на професията следовател, каза главният прокурор

Гешев с предложения за ефективност на следствието | StandartNews.com

Иван Гешев участва в работно съвещание на следователи от  Националната следствена служба (НСлС), от следствените отдели към окръжните прокуратури, както и към Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура.

В съвещанието участваха още зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, зам.-главният прокурор при Върховната касационна прокуратура Пламена Цветанова и председателят на Камарата на следователите Петко Петков.

„Моята цел е да възстановим престижа и достойнството на професията следовател. Най-добрите ми години са минали по времето, когато бях следовател“, обърна се към десетките участници в съвещанието главният прокурор.

„Тогава следствието изглеждаше и работеше по различен начин. Това, че то се намира сега в друга кондиция, не е резултат от работата на следователите, а е в резултат на дългогодишните законодателни експерименти“, посочи главният прокурор.

Иван Гешев отбеляза още, че капацитетът на следствените служби не се е използвал пълноценно. В тази връзка ръководството на прокуратурата е готово да представи експертни предложения, които чрез изменения в НК и НПК, биха довели до подобряване на кадровия капацитет и до разширяване на правомощията по разследване на дела от НСлС и от следствените отдели в страната.

Според Иван Гешев следствието има необходимост и от набирането на млади юристи, които да повишат интензитета на работа. “Има много мотивирани разследващи полицаи, които желаят да станат следователи”, каза той.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че мястото на следствието като част от прокуратурата е в съдебната власт, като призова колегите си да бъдат още по-мотивирани в работата и отстояване на своята независимост.

Зам.-главният прокурор и ръководител на НСлС Борислав Сарафов представи анализ на досъдебните производства, по които следователите са работили през първите шест месеца на годината. Той припомни,  че голяма част от разследванията в НСлС са свързани с престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система. Следи се и за срочното изпълняване на молбите за правна помощ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай