Гешев каза пред евродепутати истината за съдебната система у нас

Той проведе в Страсбург поредица от срещи с представители на Европейския парламент

Гешев каза пред евродепутати истината за съдебната система у нас | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев проведе в Страсбург поредица от срещи с представители на Европейския парламент, в това число членовете на Групата на Европейските консерватори и реформисти Ришард Чернецки, Ладислав Илчич и Богдан Ржонца. Това съобщиха от държавното обвинение.

Централна тема на срещите бяха възможностите за засилване на сътрудничеството между българските и европейски институции, което да подсили партньорството между България и останалите държави членки на Европейския съюз в областта на правораздаването, както и защитата на евроатлантическите ценности.

Друг акцент в разговорите на Иван Гешев и европейските депутати бе състоянието на върховенството на правото в България и гаранциите за неговото отстояване на местно ниво от страна на Прокуратурата на Република България. Главният прокурор подчерта, че в рамките на своя мандат е полагал и ще продължи да полага усилия за това, българските граждани да повишат доверието си в правоохранителните органи. Той изтъкна и активните действия на прокурорите и следователите в провежданите разследвания на престъпления, поставящи под риск основни европейски ценности и застрашаващи сигурността на българското общество, противодействието на корупцията и злоупотребата с европейски средства.

Интерес европейските депутати проявиха към прилаганите от българската прокуратура мерки за противодействие и превенция на влиянието на трети страни във вътрешно политически план. Темата е от изключителна важност за европейските институции в контекста на непримиримостта на Европейския съюз към опитите за прокарване на руско влияние в страните членки. Иван Гешев поясни, че българската прокуратура работи с фокус върху престъпления, финансирани с руски средства и опити за нарушаване на европейските санкции спрямо Руската федерация.

Посещението на главния прокурор в гр. Страсбург бе по повод покана на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE (DRFMG) на Европейския парламент.

Срещите на Иван Гешев с европейските депутати са в духа на традиционно успешния обмен на мнения и подкрепа между българската прокуратура и европейските институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай