Неделя,

Гешев под тревога заради атака по държавни институции

От: Иван Ангелов, кадър БНТ -
1511
Гешев под тревога заради атака по държавни институции
A
A
A

Държавните институции са подложени на атака от руски хакерски групи, съобщи главният прокурор Иван Гешев във връзка с хакерската атака срещу правителствените сайтове.

"Атаката е от град Магнитогорск. Софийската градска прокуратура е възложила проверка. Прокуратурата, заедно със службите за сигурност, ще защитят българския национален интерес и този на европейските ни партньори от зловредно влияние", заяви той.

Началникът на Националната следствена служба Борислав Сарафов обясни, че хакерската атака действително е от територията на Руската федерация и по-конкретно, от град Магнитогорск.

"Работата по казуса е възложена както на ГДБОП, така и на ДАНС и на новосъздадения отдел по киберпрестъпност в НСлС. Съвместно с колегите и с помощта на специализирания софтуер ни дадоха възможност да проследим зародиша на атаката. Дали е едно лице или група хакери, дали е държавна структура или ведомство, което иска да навреди на българската държава, ще установим в хода на нашето разследване", заяви Сарафов.

Това не е първата хакерска атака срещу български институции от територията на Руската федерация, каза още Сарафов, като припомни атаката срещу "Български пощи".

Днес имаше няколко хакерски атаки към сайтове на правителството, както и към този на Президентството. Оттам съобщиха, че в нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него.

Групата, атакувала сайтовете, се представя като руските хакери KILLNET.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com