Четвъртък,

Гешев иска имунитета на Расате

От: Рeдакция -
271
Гешев иска имунитета на Расате
A
A
A

Главният прокурор Иван Гешев внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Боян Расате, издигнат от инициативен комитет като независим кандидат за президент в изборите насрочени за 14.11.2021 г.

Това става ясно от съобщение на държавното обвинение. Поводът е извършен в събота погром на офис на организация на ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексулни) общността в София, зад който се твърди че стоят хора на Расате.  

Досъдебното производство е образувано за това, че на 30.10.2021 г. Б.С (Расате бел. ред.) в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК., се посочва в съобщението на прокуратурата. Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17,30 ч той заедно с група лица влезли в офис на фондация на бул. „Княз Ал. Дондуков“ в гр. София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей. В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, разпознавания, извършени са и други действия по разследването, посочват още от държавното обвинение

Като кандидат за президент Расате е „лице с имунитет“ и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал. 1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК, обясняват от прокуратурата.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com