Ембака на свобода срещу подписка

Ембака на свобода срещу подписка | StandartNews.com

Емил Първанов - Ембака, обвинен в убийството на служител на строителна фирма на автомагистрала „Струма", да бъде незабавно освободен срещу подписка. Решението постанови във вторник Софийският апелативен съд. Причината за това е, че Ембака е обвинен по член 115 от Наказателния кодекс за умишлено убийство. Това не позволява той да стои в ареста повече от 8 месеца. Този законов срок е изтекъл на 8 юли и на практика арестантът е държан незаконно вече 4 дни зад решетките.

„Проблемът е, че не му е предявено новото обвинение, което е по член 116, т. 11 от НК – за умишлено убийство по хулигански подбуди. Това по чл. 115 предвижда от 10 до 20 г. затвор и не повече от 8 месеца задържане в ареста. А това по чл. 116 предвижда от 15-20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. По него законът предвижда мярка за неотклонение "Задържане под стража" за година и половина", обясниха от благоевградската прокуратура.

Един от адвокатите на Ембака – Росен Недин, уточни, че след изтичането на законните 8 месеца арест вариантите пред съда са два – най-леката мярка за неотклонение „Подписка" или никаква. „Прокуратурата по неизвестни за мен причини 8 месеца не вършеше нищо, за да приключи делото. Нито Емил Първанов, нито аз, нито другият ми колега сме призовани по надлежния ред по отношение на новото обвинение", каза още адвокат Недин.

Постановлението по новото обвинение не е връчено на Първанов, не е подписано от него, той не е давал обяснения по него.

Емил Първанов-Ембака е обвинен в убийството на служител на строителната фирма „Агромах" на автомагистрала „Струма". Според защитата му срещу него е извършено противоправно нападение от Николай Чивиев на 26 юни миналата година. След убийството Емил Първанов се укри и остана в неизвестност пет месеца. На 9 ноември той изненадващо се предаде сам в Окръжна прокуратура - Благоевград.

Ембака ударил с камък своя опонент, този удар се оказал фатален за потърпевшия. „След удара Първанов не е бил нехаен и небрежен към неговото състояние, а го качил на кола и транспортирал до Спешен център в Сандански, но Чивиев, който е бивш френски легионер, издъхнал. Налице е разколебаване на повдигнатото обвинение в умишлено убийство по чл. 115 от Наказателния кодекс. След този инцидент средствата за масово осведомяване публикуваха закани и заплахи за живота на Първанов от близки и роднини на Чивиев. Негова защитна реакция е била да се укрие", твърдят адвокатите му.

„Смятам, че може да се говори в случая за действия при неизбежна отбрана, на действия в състояние на силно раздразнение или причиняване на смърт по непредпазливост. Има и запис на мобилен телефон на случилото се, направен от анонимен свидетел, който също разколебава обвинението. Срещу него е бил човек, който е трениран и обучен, превъзхождал го е физически, започнал е да чупи колата на Първанов, в която била съпругата му", подчерта на 6 юли в благоевградския окръжен съд адвокат Недин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай