Двама хазартни комисари отиват под домашен арест

Прокуратурата поиска най-строгата мярка за задържане

Двама хазартни комисари отиват под домашен арест | StandartNews.com

Специализираният наказателен съд постанови мярка за неотклонение "домашен арест" на Тодор Марков, член на Комисията по хазарта, и на Пламен Георгиев, бивш член на същата комисия. Двамата са обвинени за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков.

Прокуратурата поиска най-строгата мярка за задържане, но според съда и за двамата обвиняеми от доказателствения материал не може да се установи да са участвали в престъпното сдружение.

Не така обаче стои въпросът с второто посочено обвинение. Според съда има доказателства, които сочат вероятна съпричастност и целенасочени действия за облагодетелстване на дружества на Божков. Това е ставало при осъществяване на служебните задължения на обвиняемите или по-точно при тяхното неизпълнение.

Съдът приема, че няма риск двамата да се укрият, но има риск за осъществяване на нови престъпление. Въпреки това мярката "задържане под стража" се явява тежка за двамата обвиняеми, затова и съдът ги пусна под домашен арест.

Адвокат Слави Димитров, защитник на обвиняемия Тодор Марков, заяви пред журналисти, че обвиненията не са конкретизирани и от защитата не могат да ги коментират.

Прокурор Фердинандов не остана доволен от решението на магистратите. Двамата обвиняеми са се познавали с бизнесмена Васил Божков, поддържали се близки и приятелски отношения, обясни прокурор Фердинандов, позовавайки се на свидетелските показания. Прокурорът посочи и че Тодор Марков и Пламен Георгиев не са изпълнили своето служебно задължение като служители на Държавната комисия по хазарта.

По думите на прокурора има доказателства за неизпълнение и спрямо други юридически лица и други дружества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай