Неделя,

Димитър Петров оглави Спецпрокуратурата

От: Стандарт -
348
Димитър Петров оглави Спецпрокуратурата
A
A
A
  • Той бе избран от Висшият съдебен съвет с пълно мнозинство от 11 гласа

Димитър Франтишек Петров е новият шеф на Специализираната прокуратура. Той бе избран от Висшият съдебен съвет с пълно мнозинство от 11 гласа след изслушването му. Единственият кандидат за поста досега бе на длъжността зам.-административен ръководител на Спецпрокуратурата.
 
Димитър Петров започва кариерата си като следовател 2003 г. Преминал е през всички етажи на прокуратурата.
"Ще създадем една добра и работна атмосфера. Нашето кадрово развитие води до натоварване до повече работа на спецсъда и апелативния спецсъд. Към настоящият момент новите дела в спецпрокуратурата са над 1070", посочи прокурорът. В своята концепция той подчерта, че затрудненията в работата на държавното обвинение са заради новата компетенция на спецпрокуратурата, наложена от 2015 г. Причина за върнатите дела е невъзможността на командированите колеги в спецпрокуратурата да разглеждат делата от районните звена на прокуратурата, посочва прокуротът.

Що се касае до материалната база на спецпрокуратурата той заяви че към настоящия момент ситуацията е добра, защото целият ресурс е съсредоточен в сградата на ул. "Черковна". За кадровата обезпеченост на спецпрокуратурата Димитър Петров посочи, че е необходимо оптимизиране на щатовете на прокурори, следователи и съдебни служители чрез провеждане на конкурси.

Малко по-късно Димитър Петров ще даде и първия си брифинг като шеф на Спецпрокуратурата. В 15 ч. днес в Съдебната палата той и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов ще изнесат подробности за задържането на ръководителя на организирана престъпна група, поръчал палежа на граничното управление във Видин.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com