Неделя,

Даниела Машева става заместник на Гешев

От: Рачо Рачев -
151
Даниела Машева става заместник на Гешев
A
A
A

Подалата оставка като член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Машева ще бъде новият заместник-главен прокурор в кабинета на Иван Гешев, съобщава „Правен свят“.

Машева предложи оставката си миналата седмица, като посочи, че решението за това е изцяло нейно, както и че ще поиска да се върне във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Нейната молба за освобождаване като член на ВСС ще бъде разгледана тази сряда и четвъртък по време на заседанията на Прокурорската колегия и Пленума. Очакванията са тя да встъпи в длъжност като зам.-главен прокурор в началото на месец юли, на мястото на напусналата седмица по-рано Мария Шишкова.

Към настоящия момент Даниела Машева е говорител на Прокурорската колегия на ВСС и председател на Комисията по атестирането и конкурсите. Тя бе избрана с огромно мнозинство за член на кадровия орган през 2017 година от колегите й в магистратурата. Машева е била последователно прокурор в Софийската районна прокуратура, в Софийската градска прокуратура, във ВКП, била е и заместник-министър на правосъдието.

След като през настоящата седмица Даниела Машева бъде освободена от длъжност, Прокурорската колегия вече ще е с двама члена по-малко, след като в началото на 2020г. Пламена Цветанова напусна кадровия орган и зае поста зам.-главен прокурор по предложение на Иван Гешев.

Това означава, че се очаква до края на годината да бъде избран нов член на ВСС от професионалната квота на мястото на Даниела Машева и друг, който да попълни вакантната позиция на Цветанова, която пък бе избрана от квотата на Народното събрание. Засега няма изгледи депутатите да стартират процедура за избор на нов член на ВСС.

За попълването на мястото на Машева обаче ще трябва в рамките на 7 дни от предсрочното й освобождаване като кадровик главният прокурор да свика Общо събрание на обвинителите. Магистратите ще могат да издигат кандидатури за нов член на ВСС веднага след насрочването на прекия избор, който се очаква да бъде на есен.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички