Да раздрусаш гнилите ябълки

Да раздрусаш гнилите ябълки | StandartNews.com

Новият съдия №1 е биткаджията с тога, който ще въведе ред в съда
Лозан Панов обича всяка сутрин да тича в Южния парк

Безспорен професионалист, уважаван човек и справедлив съдия. Това са само малка част от определенията, които се чуват за новия съдия №1 Лозан Панов. Авторитетът му в юридическите среди е непоклатим, а обществената му популярност набра скорост още с решението от есента, което спря мобилните камери на КАТ.

43-годишният Лозан Панов е най-младият председател на Върховния касационен съд, избиран досега в 134-годишната история на съда. Той е най-младият шеф на съдиите, който поема щафетата от утвърдени и уважавани юристи като Румен Янков, Иван Григоров и проф. Лазар Груев, оглавявали ВКС през годините на прехода у нас. Панов ще е пръв сред равни, но и се явява лицето на Темида. Като ръководител на Върховния съд тъкмо Панов ще отговаря за взаимоотношенията с останалите власти. Мнозина от колегите му предвиждат, че новият съдия номер 1 ще се превърне в ключова фигура през 7-те години от мандата му, когато се задава едно ново време на реформи, тотално късане с прехода и ново начало на България. Тъкмо човек като Панов може да държи здраво меча на Темида - сиреч на закона. С него тя привежда в сила присъдата. Показва, че заслуженото е готово за всеки в името на справедливостта. Тази роля приляга на Лозан Панов, категорични са колегите му магистрати. Тъкмо от него се очаква да въведе ред в храма на Темида. Доказал е през годините, че е биткаджия. Доказа го и преди да бъде избран от Висшия съдебен съвет с безспорното мнозинство от 17 гласа, от общо 23-ма гласували. Панов се завърна след тежък удар, катастрофа и смърт в семейството. Трагедии, които биха покосили мнозина обикновени хора, но не и достойните да бъдат водачи. Роденият на 28 март магистрат го доказва. Зодията му е Овен, което допълнително подсказва, че с него няма да е лесно и всеки дръзнал да се изправи срещу закона би бил посечен. А иначе Панов е известен кавалер. Изключително внимателен, особено галантен към жените, но и някак сдържан. Панов може да се превърне и в първия съдия номер 1, заобичан от народа. Предпоставките за това са много, освен решението му да махне камерите на КАТ, той умело борави с изразните средства. Може да разговаря с всеки - от най-обикновен продавач, до професор по право. Използва достъпен език, а не завъртяна и сложна юридическа фразеология, която е трудно разбираема за голяма част от българските граждани. Панов с упорство успява да скрие личния си живот, въпреки любопитството на мнозина. Особено сега, заемайки високия и отговорен пост. Известно е, че е изявен спортист и обича всяка сутрин да тича в Южния парк. Покрай битовия инцидент с него, се разбра и друга подробност - една 4-годишен е останал сирак и е отгледан от втория си баща. Самият Панов от няколко години е разведен. Има дъщеря, която е завършила немската гимназия. Панов не е парашутист в съдебната йерархия. Кариерата му се развива постепенно. Започва като редови съдия от най-ниско стъпало в Софийския районен съд, минава през най-големия съд у нас - Софийския градски съд, след което решава да се пренасочи към административното право. През 2007 г. при създаването на административните съдилища у нас Лозан Панов става председател на Административен съд София - град. Преди да оглави ВКС, пък от 2012 г. стана върховен административен съдия във ВАС.

Сега на новия си пост като съдия №1 Панов обеща реформи. Той се зарече да се справи с "гнилите ябълки" в съдебната система. Съдиите пък очакват Панов да се превърне в техния обединител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай